Trump polisanmäler sociala medier
USA:s förre president Donald Trump vid ett tal den 24 juli 2021. Foto: Brandon Bell/Getty Images


USA:s förre president Donald Trumps juridiska team har gjort tillägg till en grupptalan mot stora tech-företag för att inkludera ytterligare målsägande och fler vittnesmål om censur av amerikanska medborgare i målet.

Enligt America first policy institute (AFPI) har Trumps åtal mot Facebook, Twitter och Google lagt till ”ytterligare fall av upplevd censur” från nästan 65 000 personer som har skickat in rapporter till institutet.

– Sent i går kväll skrevs ytterligare punkter in i anmälan mot Facebook Inc., Mark Zuckerberg, Twitter Inc., Jack Dorsey, Google LLC och  Sundar Pichai, säger AFPI i ett uttalande från den 28 juli och tillägger:

– Sedan fallet polisanmäldes 7 juli 2021 har nästan 65 000 amerikaner lämnat in vittnesmål om att de blivit censurerade genom AFPI:s konstitutionella partnerskap för rättstvister (CLP) via TakeOnBigTech.com.

Trump beskrev på en presskonferens den 7 juli hur han skulle dra techjättarna inför rätta och förväntade sig att tusentals personer skulle ansluta till rättsfallet. Ett flertal inbjudna talare på presskonferensen delade sina upplevelser av vad som enligt dem är att bli censurerade på sociala medier.

– Tillsammans med oss denna morgon är bara några av de många amerikaner som har blivit olagligt avstängda eller tystade av censorskapets korrupta regim, sade Trump vid konferensen.

– Dessa modiga patrioter är inkluderade i rättsfallet och tusentals fler kommer att ansluta sig. Tusentals fler. De vill alla ansluta sig. Det här kommer att bli, jag tror att det här kommer bli den största gemensamma anmälan som någonsin gjorts, sade Trump.

AFPI säger i sitt uttalande att de nu tillagda punkterna i rättsfallet inkluderar ”ytterligare fall av censur och fler målsägande, inklusive Dr. Naomi Wolf och Wayne Allyn Root, personer på motsatta sidor av det politiska spektrumet som tydliggör det partiöverskridande behovet av att skydda det amerikanska folkets tankar och röster, oavsett politisk tillhörighet.”

Wolf, en liberal med lång historia och före detta rådgivare till både Bill Clinton och Al Gore, sade nyligen i en intervju med EpochTV:s ”American Thought Leaders” att det ökande antalet personer som censureras på sociala medier leder till en våg av självcensur.

Wolf stängdes av från Twitter i juni efter att ha anklagats för att sprida desinformation om covid-19-vaccin, och säger i intervjun att den ”avskräckande effekten som hennes avstängning har haft på andra journalister är uppenbar”. Hon berättar att många journalister har kontaktat henne.

– Jag har fått så många mail från andra reportrar där det står ’Jag ser verkligen upp till dig och det är väldigt tråkigt att du har blivit av med dina plattformar.’ Sedan frågar jag ’skulle du kunna säga det offentligt?’ Då säger samtliga att de skulle vilja men är för rädda för att själva bli av med sina plattformar. Jag har sett den självcensur som uppstått som en konsekvens av att ett par kända journalister stängs av från sociala medier, säger Wolf.

Trump sade på presskonferensen att hans anmälan fokuserar på att skydda den amerikanska konstitutionens första tillägg, yttrandefriheten.

– Vi ber distriktsdomstolen för Floridas södra distrikt att sätta ett omedelbart stopp för sociala medieföretags illegala och skamliga censur av det amerikanska folket, för det är precis vad de gör, sade den tidigare presidenten.

– Vi kräver ett slut på avstängningen, ett stopp av tystandet, och ett stopp av svartlistningen, bannlysningen, och ’cancel-kulturen’ som ni känner till så väl. Vårt fall kommer bevisa att den här typen av censur är olaglig och inte förenlig med konstitutionen och det är fullständigt oamerikanskt, lade Trump till, som själv stängdes av från de större plattformarna efter upploppen i Washington D.C. den 6 januari.

Twitter, Facebook och Google sade i januari att de stängde av Trump efter att han hävdat att det fuskades vid valet i november 2020. De hävdade även att han bidrog till våldet vid Kapitolium den 6 januari. Twitters chefer har sagt att Trumps avstängning är permanent, Facebook har stängt av den förre presidentens konto i två år och Google-ägda Youtube säger att Trump är avstängd tills dess att de bedömer att ”risken för våld har minskat”.

Facebooks vd Mark Zuckerberg, Googles vd Sundar Pichai, och Twitters vd Jack Dorsey nämns i anmälan, såväl som företagen i sig. Trump menar att målet med anmälan är att få skadestånd för avstängningen från de olika plattformarna.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!