Trump: Europa borde ta tag i problemet kring Syrienfrågan
USA:s president Donald Trump. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times-arkivbild


På söndagen meddelade Vita huset att amerikanska trupper drar sig ur norra Syrien och lämnar över ansvaret för fångade IS-medlemmar till Turkiet. USA:s president Donald Trump säger att det är dags för USA ”att dra sig ur dessa löjliga ändlösa krig”.

”USA:s beväpnade styrkor kommer inte att stödja eller vara involverade i operationen, och USA:s styrkor, som har besegrat IS territoriala ’kalifat’, kommer inte längre att vara närvarande i området”, sade Vita huset i ett meddelande.

I ett uttalande på måndagen förklarade Trump orsaken bakom beslutet.

”USA skulle ha varit i Syrien i 30 dagar, det var många år sedan. Vi stannade kvar och hamnade allt djupare i strider utan något mål”, skriver han på Twitter, och fortsätter:

”Kurderna stred med oss, men fick stora summor pengar och utrustning för att göra det. De har slagits mot Turkiet i årtionden. Jag har hållit tillbaka den här striden i tre år, men nu är det dags för oss att dra oss ur dessa löjliga ändlösa krig, varav många är stamkonflikter, och ta hem våra soldater.”

Han skriver att USA ”kommer att strida när det ligger i vårt intresse, och endast strida för att vinna”. Han menar att Turkiet, Europa, Syrien, Iran, Ryssland och kurderna nu själva får finna en lösning på problemen och vad de vill göra med de tillfångatagna IS-krigarna.

”Alla hatar de IS, har varit fiender i åratal. Vi befinner oss 11 000 kilometer därifrån och kommer att krossa IS igen om de närmar sig oss.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.