Ukraina granskar fall som kopplas till Joe Bidens son
Den tidigare vicepresidenten Joe Biden (mitten) och hans son Hunter Biden (till vänster). Foto: Andy Wong-Pool/Getty Images


Ukrainas riksåklagare granskar de utredningar som lades ned mot det naturgasbolag som har kopplingar till den förre amerikanske vicepresidenten Joe Bidens son.

– Vi ser nu över alla fall som lades ned eller delades upp i separata fall, säger riksåklagaren Ruslan Ryaboshapka, enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare har USA:s president Donald Trump uppmanat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden och hans son Hunter Bidens affärer i Ukraina.

Trump och hans advokat Rudy Giuliani har upprepade gånger tagit upp Bidens påstådda affärer med Ukraina. Under ett möte 2018 med tankesmedjan Council on Foreign Relations skröt Joe Biden om att han 2016 lyckades förmå den dåvarande ukrainska presidenten Petro Porosheko att sparka deras riksåklagare Viktor Shokin. Annars skulle man neka Ukraina en miljard dollar i bistånd.

Shokin var under den tiden den som var ansvarig för utredningen av Burisma Holdings samtidigt som Hunter Biden satt i bolagsstyrelsen.

Tidningen The Hill rapporterade i april att uppgifter från en amerikansk bank visade att hans amerikanska bolag, Rosemont Seneca Partners LLC, mottog regelbundna banköverföringar från Burisma Holdings från våren 2014 till hösten 2015. Det rör sig om över tre miljoner dollar. Under den perioden var tidigare vice-presidenten Joe Biden den som gjorde affärer med Ukraina.

Samtidigt förnekar han att han använt sin inflytande för att få riksåklagaren sparkad och säger att han och hans son inte har gjort något fel.

Shokin berättade dock för en europeisk domstol under ed att han fick sparken på grund av att han vägrade lägga ned utredningen kring Bidens affärer.

”Sanningen är att jag fick sparken på grund av att jag ledde en omfattande korruptionsundersökning mot Burisma Holdings, ett naturgasbolag i Ukraina, och Joe Bidens son, Hunter Biden, satt i bolagsstyrelsen”, skrev Shokin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.