Trendig vana kan skada hjärtatAlltfler människor byter ut de traditionella cigaretterna mot e-cigaretter, eller tar helt enkelt upp en ny e-cigarettvana, vilket har fått den här trenden att växa.

Att e-cigaretter är så lockande beror på att människor tror att de är hälsosammare än vanliga cigaretter, men e-cigaretter innehåller också nikotin och andra kemikalier. Dessutom finns e-cigaretter i en mängd olika smaker för att attrahera de stora massorna.

Även om nikotinet är borttaget, så utsätts lungorna för smakkemikalierna som kan orsaka skada.

För att specifikt titta på smakerna, så har forskare tagit en närmare titt på, och upptäckt att e-cigaretternas smaktillsatser kan innebära en risk för människors blodkärl och hjärta.

Forskarna utsatte endotelceller – de celler som klär insidan av blodkärlen – för olika e-cigarettsmaker. De testade olika doser och koncentrationer av nio populära smaker: banan, smör, kanel, nejlika, eukalyptus, mint, jordgubb, vanilj, och ”bränt” som liknar en popcorn eller tobakssmak.


Alla smakerna visade sig skada cellerna vid höga koncentrationer. Vanilj, mint, nejlika och ”bränt” visade sig försämra produktionen av kväveoxid.

Studiens författare, Jessica Fetterman förklarar: ”Förlusten av kväveoxid är viktig eftersom den har associerats med hjärtsjukdom såsom hjärtattack och stroke. Det är en av de första förändringar vi ser i blodkärlen vid utvecklandet av hjärtsjukdom, och fungerar som en tidig indikator på toxicitet”.

”Vår studie tyder på att smaktillsatserna i sig själva, utan de andra förbränningsprodukterna eller komponenterna, orsakar kardiovaskulär skada”, säger Fetterman.

Flera studier har pekat på de faktum att ”vaping” inte är ett säkrare alternativ än att röka vanliga cigaretter.

Även om nikotinet är borttaget, så utsätts lungorna för smakkemikalierna som kan orsaka skada.

Forskarna testade både rökare- och icke-rökareceller.

Rökareceller hade redan skador, vilket orsakade en minskning i produktionen av kväveoxid. Icke-rökarecellers produktion av kväveoxid försämrades när de utsattes för de olika smakerna.

Flera studier har pekat på de faktum att ”vaping” inte är ett säkrare alternativ än att röka vanliga cigaretter, eftersom det är svårare för människor att avgöra kemikalienivån hos e-cigaretter.

Ytterligare forskning behövs för att bättre förstå den skadliga effekten av e-cigaretter, men alla sorters rökning ska undvikas för optimal hälsa.

Emily Lunardo har studerat medicinsk sociologi vid York Universitetet i Kanada, med inriktning på de avgörande sociala faktorerna för hälsa och psykisk sjukdom. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

 

Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt

Förföljelsen av Falun Gong