loadingOmrådet Wu Yi är i dag berömt för sina många fina teer. David Obucina nämner särskilt oolong-teerna. Foto: House of Tea
Området Wu Yi är i dag berömt för sina många fina teer. David Obucina nämner särskilt oolong-teerna. Foto: House of Tea
Livsstil

Tekännaren: ”En helt egen värld av teer”

Eva Sagerfors

Både hantverket och kulturen bakom de naturliga teerna från Kina och Japan fascinerar tekännaren David Obucina. Och smakerna, som påverkas av flera faktorer vid beredningen. David Obucina menar att det är dags att prova en ny värld av teer.

Han börjar gärna dagen med en kopp japanskt te. Ibland varierar han med kinesiskt grönt te. Senare på dagen blir det oftast ett oolong-te. Det som avgör är smakerna. David Obucina är tekännare och grundade 2006 webbutiken House of Tea. Han har länge samlat på sig kunskap kring te, bland annat genom sina resor.

– Jag gillar att dricka alla teer, men det är framför allt det naturliga segmentet som intresserar mig. Jag uppskattar den kulturella aspekten och tycker att te är otroligt gott.

Beredning av te

Vattenkvaliteten påverkar smaken på teet. Mjukt vatten är att föredra eftersom det skapar mer smak.

Koka inte vattnet för länge och koka inte teet. Kokar vattnet för länge försvinner syret och vattnet får en platt smak.

Tesil, hellre än tekula eller eget pappersfilter, rekommenderas för högkvalitativa teer, så att bladen får utrymme att veckla ut sig.

Svart te: Tebladen är fullt oxiderade. Svart te bereds vid 90–100 grader.

Oolong-te ligger mellan grönt och svart te i oxideringsgrad. Bered vid 90–100 grader.

Grönt te: Tebladen har hettats upp för att avbryta oxidationen. Bered vid 70–85 grader, beroende på sort. Bereder man det för starkt blir det beskt.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingOmrådet Wu Yi är i dag berömt för sina många fina teer. David Obucina nämner särskilt oolong-teerna. Foto: House of Tea
Området Wu Yi är i dag berömt för sina många fina teer. David Obucina nämner särskilt oolong-teerna. Foto: House of Tea
Livsstil

Tekännaren: ”En helt egen värld av teer”

Eva Sagerfors

Både hantverket och kulturen bakom de naturliga teerna från Kina och Japan fascinerar tekännaren David Obucina. Och smakerna, som påverkas av flera faktorer vid beredningen. David Obucina menar att det är dags att prova en ny värld av teer.

Han börjar gärna dagen med en kopp japanskt te. Ibland varierar han med kinesiskt grönt te. Senare på dagen blir det oftast ett oolong-te. Det som avgör är smakerna. David Obucina är tekännare och grundade 2006 webbutiken House of Tea. Han har länge samlat på sig kunskap kring te, bland annat genom sina resor.

– Jag gillar att dricka alla teer, men det är framför allt det naturliga segmentet som intresserar mig. Jag uppskattar den kulturella aspekten och tycker att te är otroligt gott.

Beredning av te

Vattenkvaliteten påverkar smaken på teet. Mjukt vatten är att föredra eftersom det skapar mer smak.

Koka inte vattnet för länge och koka inte teet. Kokar vattnet för länge försvinner syret och vattnet får en platt smak.

Tesil, hellre än tekula eller eget pappersfilter, rekommenderas för högkvalitativa teer, så att bladen får utrymme att veckla ut sig.

Svart te: Tebladen är fullt oxiderade. Svart te bereds vid 90–100 grader.

Oolong-te ligger mellan grönt och svart te i oxideringsgrad. Bered vid 90–100 grader.

Grönt te: Tebladen har hettats upp för att avbryta oxidationen. Bered vid 70–85 grader, beroende på sort. Bereder man det för starkt blir det beskt.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024