loadingFamiljen sår gröna bladgrönsaker ute i januari och kan skörda medan bladen på träden slår ut, och det utan att elräkningen påverkas. Foto: Farbror Grön
Familjen sår gröna bladgrönsaker ute i januari och kan skörda medan bladen på träden slår ut, och det utan att elräkningen påverkas. Foto: Farbror Grön
Livsstil

Snö eller ej – dags för kallodlarna att så

Eva Sagerfors

För odlaren och föreläsaren Johannes Wätterbäck sker årets första sådd utomhus bara några dagar in på det nya året. Han har experimenterat länge med kallodling och berättar här om de många fördelarna och hur man kan prova sig fram för att förenkla odlingen.

Hos Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras familj i Västerås är det tradition att så årets första frön den 4 januari, utomhus.

– Det är då spenaten sås i pallkrage, oavsett om jorden är tjälad eller tinad, oavsett om det är snöfritt eller snö. Då åker fröna ut.

Kallodling

Kallsådd innebär att man förodlar i såbyttor som ställs på en kall plats (kallväxthus, inglasad uteplats eller kallbänk) eller att man sår på friland, i pallkragar eller i krukor utomhus vid låg temperatur.

Kallodling fungerar i hela landet, men tre faktorer är viktiga för hur väl man lyckas: odlingszonen, hur årstiderna ter sig och hur påhittig och nyfiken man är.

Växter som fungerar för höst- och vintersådd på friland och i pallkragar: perenner, rotfrukter, vitlök, spenat, dill och persilja. De flesta växter tål kallsådd.

Växter som inte passar för kallsådd: chili, paprika, aubergine och gurkväxter vill ha värme och vinner på att förodlas inomhus.

Fördelarna med att odla kallt är många: Växtbelysning eller extra värme behövs inte. Genom att inte förodla inomhus sparar man plats. Växterna vänjer sig vid utomhusklimatet från start och behöver inte tillvänjas vid ljus och temperatur utomhus. Plantorna blir fina och kraftiga. Odlingssäsongen förlängs, vilket ger möjlighet till skörd under en större del av året, eller året om.

Källa: Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFamiljen sår gröna bladgrönsaker ute i januari och kan skörda medan bladen på träden slår ut, och det utan att elräkningen påverkas. Foto: Farbror Grön
Familjen sår gröna bladgrönsaker ute i januari och kan skörda medan bladen på träden slår ut, och det utan att elräkningen påverkas. Foto: Farbror Grön
Livsstil

Snö eller ej – dags för kallodlarna att så

Eva Sagerfors

För odlaren och föreläsaren Johannes Wätterbäck sker årets första sådd utomhus bara några dagar in på det nya året. Han har experimenterat länge med kallodling och berättar här om de många fördelarna och hur man kan prova sig fram för att förenkla odlingen.

Hos Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras familj i Västerås är det tradition att så årets första frön den 4 januari, utomhus.

– Det är då spenaten sås i pallkrage, oavsett om jorden är tjälad eller tinad, oavsett om det är snöfritt eller snö. Då åker fröna ut.

Kallodling

Kallsådd innebär att man förodlar i såbyttor som ställs på en kall plats (kallväxthus, inglasad uteplats eller kallbänk) eller att man sår på friland, i pallkragar eller i krukor utomhus vid låg temperatur.

Kallodling fungerar i hela landet, men tre faktorer är viktiga för hur väl man lyckas: odlingszonen, hur årstiderna ter sig och hur påhittig och nyfiken man är.

Växter som fungerar för höst- och vintersådd på friland och i pallkragar: perenner, rotfrukter, vitlök, spenat, dill och persilja. De flesta växter tål kallsådd.

Växter som inte passar för kallsådd: chili, paprika, aubergine och gurkväxter vill ha värme och vinner på att förodlas inomhus.

Fördelarna med att odla kallt är många: Växtbelysning eller extra värme behövs inte. Genom att inte förodla inomhus sparar man plats. Växterna vänjer sig vid utomhusklimatet från start och behöver inte tillvänjas vid ljus och temperatur utomhus. Plantorna blir fina och kraftiga. Odlingssäsongen förlängs, vilket ger möjlighet till skörd under en större del av året, eller året om.

Källa: Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är partipolitiskt obunden och ansluten till det medieetiska systemet.

© Svenska Epoch Times 2024