Kallsådd innebär att man förodlar i såbyttor som ställs på en kall plats (kallväxthus, inglasad uteplats eller kallbänk) eller att man sår på friland, i pallkragar eller i krukor utomhus vid låg temperatur.
Kallodling fungerar i hela landet, men tre faktorer är viktiga för hur väl man lyckas: odlingszonen, hur årstiderna ter sig och hur påhittig och nyfiken man är.
Växter som fungerar för höst- och vintersådd på friland och i pallkragar: perenner, rotfrukter, vitlök, spenat, dill och persilja. De flesta växter tål kallsådd.
Växter som inte passar för kallsådd: chili, paprika, aubergine och gurkväxter vill ha värme och vinner på att förodlas inomhus.
Fördelarna med att odla kallt är många: Växtbelysning eller extra värme behövs inte. Genom att inte förodla inomhus sparar man plats. Växterna vänjer sig vid utomhusklimatet från start och behöver inte tillvänjas vid ljus och temperatur utomhus. Plantorna blir fina och kraftiga. Odlingssäsongen förlängs, vilket ger möjlighet till skörd under en större del av året, eller året om.
Källa: Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck