Svensk kvinna med IS-kopplingar inför rätta i Irak
Mosul i norra Irak. Bilden är tagen den 21 april 2019. Foto: Zaid Al-Obeidi/AFP/Getty Images


En svensk kvinna står åtalad i Bagdad i Irak misstänkt för kopplingar till terrororganisationen IS. Ett långt fängelsestraff eller dödsstraff väntar henne om hon döms. Det rapporterar SVT Nyheter.

Kvinnan, som är 29 år, har konverterat till islam. 2014 reste hon tillsammans med sina två små döttrar till Irak för att ansluta sig till sin make.

I oktober förra året i en irakisk domstol friades hon från terroranklagelser. Hon dömdes dock till sex månaders fängelse eftersom hon olagligt hade tagit sig in i landet.

Sedan dess har hon suttit inspärrad i ett kvinnofängelse i Bagdad tillsammans med andra utländska kvinnor som har dömts för samröre med terrororganisationen.

För en månad underkände det irakiska rättssystemet domen och en ny rättegång väntar kvinnan. Hon anklagas, precis som tidigare, för samröre med IS.

Enligt tv-kanalen dödades hennes make under ett bombanfall nära Mosul i norra Irak 2016. Han var av irakiskt ursprung och var tidigare känd av Säpo.

Hösten 2011 greps han tillsammans med två andra män av polis i Göteborg. Detta efter att de misstänktes för att ha planerat att döda konstnären Lars Vilks på en vernissage. Alla tre friades i domstol. De dömdes dock för brott mot knivlagen. Bara några månader efter att maken frisläpptes åkte han ner till Syrien.   

Hundratals utländska medborgare har dömts i Irak för samröre med terrorgruppen IS. Omkring 100 av dem har dömts till döden samtidig som andra har fått långa fängelsestraff.

De kommande veckorna väntas den kurdisk-ledda SDF-alliansen lämna över upp till 28 000 människor, som misstänkts tillhöra den Islamiska staten, till irakiska myndigheter för åtal. Det skriver den amerikanska tidningen Foreign Policy. Tusentals av de misstänkta är sannolikt utländska medborgare från åtminstone 50 länder.