Döms till 12 års fängelse för förberedelse till terrordåd i Köpenhamn


Den tidigare Malmöbon, 32-årige Moyed al-Zoebi, som ursprungligen kommer från Syrien, döms till tolv års fängelse för förberedelse till terrordåd i Köpenhamn. Det rapporterar danska TV2.

I april fälldes han för förberedelse till terrordåd i det så kallade tändsticksmålet. Han har planerat att tillverka en bomb av svavlet från 17 000 tändstickor och hade sedan planer på att slumpmässigt döda människor i den danska huvudstaden. På måndagen meddelade Köpenhamns tingsrätt straffet: tolv års fängelse och utvisning.

Moyed al-Zoebi har uppehållstillstånd i Sverige. Efter avtjänat straff i Danmark kommer han därför sannolikt att utvisas till Sverige.

Tidigare har han åtalats för terrorbrott efter en anlagd brand i en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö. I april 2017 friades han av tingsrätten som samtidigt fastslog att han sympatiserar med terrororganisationen IS.

Han förnekar detta, vilket han även gjorde under rättegången i Köpenhamn. Man har dock hittat propagandafilmer från IS i hans dator. Men enligt honom var det bara för att söka kunskap i frågan.

Tändstickorna har fått fokus under rättegången. Tysk polis hittade de i en ryggsäck som en 21-årig man, Dieab Khadagah, som också är syrier, hade på sig när han skulle passera den dansktyska gränsen i november 2016.

Han hade med sig flera knivar, walkie-talkies och batterier. I hans mobiltelefon hittade man bombrecept från en tidning som al-Qaida ger ut.

Åklagaren hävdar att han hade bestämt träff med Moyed al-Zoebi. Men deras planer grusades då 21-åringen stoppades vid gränsen. Dieab Khadagah dömdes senare till sex och ett halvt års fängelse i Tyskland. Han har erkänt att al-Zoebi hade beställt tändstickorna.

I samband med utredningen har den danska försvarsmakten kontrollerat att det går att tillverka bomber av de 17 000 tändstickorna.