Stridskniv från järnåldern funnen i brunn
Svärdets välbevarade träskaft gör järnåldersfyndet unikt. Foto: Acta Konserveringscentrum AB


Ett kortsvärd eller stridskniv från järnåldern har hittats i en brunn i Skälby i Västerås, rapporterar Arkeologerna, en del av myndigheten Statens historiska museer.

"Det unika är att det vackra snidade handtaget i trä är så välbevarat", säger projektledare Louise Evanni i ett pressmeddelande.

Ett kortsvärd eller stridskniv från järnåldern har hittats i en brunn i Skälby i Västerås. Foto: Arkeologerna, Statens historiska museer

Fyndet, daterat till 700–900-talet, är det andra på kort tid som gjorts i en brunn på platsen, där utgrävningar pågår av en förhistorisk boplatsyta och ett yngre järnåldersgravfält med ett tjugotal gravar.

Det cirka 40 centimeter långa svärdet låg djupt ner i leran i botten på en av brunnarna. Liknande kortsvärd har tidigare hittats i ryttargravar i Västmanland och användes troligen vid närstrider.

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!