Krigargrav från järnåldern funnen på Gotland
Arkeologistudenter på Gotland har gjort ett mycket ovanligt fynd. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Arkeologistudenter på Gotland har gjort ett mycket ovanligt fynd vid utgrävningar i Buttle, rapporterar lokala medier.

Det rör sig om ett skelettfynd av en krigare från järnåldern, som fått med sig ett svärd från romarriket i graven. Svärdet är av en längre typ som användes av krigare till häst.

Graven hittades omkring 1,5 meter under mark och var täckt av kalkstensskivor.

– Gotländska silverskatter hittar man vartannat, vart tredje år. Men en man, en krigare i det här fallet, med svärd, det kanske man hittar vart tjugonde eller trettionde år, säger Alexander Andreeff Högfeldt, arkeologilärare och grävledare, till SVT Nyheter Gotland.

Mannen i graven levde troligen på 400- eller 500-talet. Vid fötterna fanns rester av sporrar och svärdets träskida har också bevarats. En teori är att mannen kan ha tjänstgjort som legosoldat i romerska riket.

– Att man begravdes så här, med sitt svärd och sina sporrar, är ovanligt för den här tiden. Det talar för att det handlat om en mycket viktig person, säger Högfeldt till Helagotland.se.

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!