Nya arkeologiska undersökningar ska genomföras på Lurö i Vänern
Hans Olsson arkeolog vid Värmlands museum. Foto: Lars Sjöqvist/Pressbild. CC BY 4.0


I slutet av augusti och början av september kommer arkeologer att göra undersökningar på Lurö i Vänern. Värmlands museum meddelar att man bland annat ska undersöka lämningar som härstammar från den tidigmedeltida kyrkans dagar.

Man kommer också att undersöka lämningar som kan vara så gamla som 4 000 år.

En fråga som arkeologerna söker svar på är huruvida det funnits ett rum eller byggnad i närheten av kyrkoruinen som tidigare upptäckts. En ritning från 1860-talet indikerar att så kan ha varit fallet.

– I äldre litteratur och tradition är ruinen på Lurö resterna efter ett kloster som skall ha funnits här under en kort period på 1100-talet, säger Hans Olsson, arkeolog på Värmlands Museum, i ett pressmeddelande.

Vid tidigare undersökningar vid kyrkoruinen har man hittat silvermynt från 1000-talet, keramik och spår av mindre byggnader i närheten av platsen.

Arkeologerna kommer också att undersöka om det funnits en fast bosättning på Lurö innan år 100 före Kristus.

– De arkeologiska undersökningar som hittills utförts har visat att människor vistats på Lurö sedan äldre stenåldern, säger Hans Olsson.

Omkring 350 meter från kyrkoruinen finns en plats som kan innehålla äldre och bevarade lämningar. Ett tidigare fynd av så kallad flintskära indikerar att platsen kan ha använts redan för omkring 3 500 och 4 000 år sedan.

Utgrävningarna på Lurö har pågått i omgångar ända sedan 1992 och är Värmlands museums största arkeologiska utgrävning någonsin.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!