Stort intresse när folkkär bro firar femtio år

Fokus på Ölandsbrons femtioårsdag var människors olika minnen av bron. Från att som barn somna i baksätet, baksätet, till varma och härliga sommarlov. Foto: Marcus Carlsson


Byggandet av en bro mellan Kalmar och Öland möttes till en början med stor skepsis. Vad skulle detta påkostade projekt leda till? Med facit i hand kan vi se att projektet med Ölandsbron gick över förväntan och i år firar bron sitt femtioårsjubileum.

Den 30 september firade Ölandsbron femtio år, och som brukligt är när man firar femtioåringar ställdes det till med kalas och festligheter. När bron öppnades för femtio år sedan var det stora diskussioner både när det gäller vad man skulle kalla bron och var den första invigningen skulle hållas.

Det var på den tiden Europas längsta bro, och om den skulle kallas Ölandsbron eller Kalmarbron var för en del en fråga om ära. Den stora rädslan när bron kom var att den skulle avfolka ön, att människor skulle börja arbeta på fastlandet för att till slut överge sin ursprungsort. Kanske var det mot bakgrund av dessa tongångar tur att man slutligen döpte den till Ölandsbron, en indikation på att man faktiskt begav sig till Öland och inte därifrån. Med facit i hand vet vi att Ölandsbron både hjälpt ön genom turism och en stor befolkningsökning.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!