Slöjdfestival - Del: 1
En skål svarvas fram i en traditionell trampdriven svarv. Foto: Anton Nilsson


Var på slöjdfestivalen Trä, Folk och Verktyg. Även om det var mer av en mässa än en festival så var det ett väldigt trevligt initiativ.

Jag började med att bekanta mig med Daniel som driver ”Storslöjd”. Han är den enda i Sverige som säljer svarvstål specifikt till trampdrivna svarvar. Jag kan förstå att underlaget för att sälja dessa tyvärr är lite begränsat i Sverige.

Vid en trampdriven svarv gäller det att hålla takten med pedalen samtidigt som man skär med verktyget. Foto: Anton Nilsson

Verktygen är långa då de ska kunna hållas fast med hela kroppen och inte bara med kraften från händerna. Foto: Anton Nilsson

Spånen flyger när skålen svarvas fram. Foto: Anton Nilsson

 På mässan fanns en lokal med försäljning av verktyg. De hade mycket bra saker, blandannat väldigt vackra sågar och en typ av rasp jag inte mött förrut.

En smal pansarträrasp som mer liknar en bred såg. Funderar på att köpa en för att skapa breda skåror i mina huggningar. Foto: Anton Nilsson

Eller varför inte smälla till på en såkallad ”golvhyvel”. Det är inte varje dag man hyvlar sitt golv men när det behövs så behövs det. Här visas den upp av en trevlig försäljare. Foto: Anton Nilsson

En väldigt intressant man vid namn Ulf tillverkar borstar och kvastar av ett stycke trä. Jag hann inte gå hans kurs men blev klart imponerad av hur en bit björk eller hassel blir en borste.

Enbart detta material. Foto: Anton Nilsson

Skapar alltså detta resultat! Foto: Anton Nilsson

På festivalen hann jag också med att tälja ett par skedar som jag tänkte ytbehandla med blåbär eller kaffe. Men mer om detta i nästa inlägg.

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.