Slöjdblogg: Träböcker under konstruktion - Del: 1


Jag är i grunden slöjdlärare och träbildhuggare med inriktning mot stilmöbler. För några år sedan gick jag en kurs i bokbinderi med Lena Hällzen för att senare gå ytterligare en kurs med Linda Gimle på Leksands folkhögskola.

Inför den andra kursen bestämde jag mig för att använda mina kunskaper i bildhuggeri, förbereda mig ordentligt, och fokusera mig på anteckningsböcker i trä. Jag utgick då från en planka lind och började med att hugga enkla mönster.

Enkelt huggna mönster. Starten på pärmar till anteckningsböcker. Foto: Anton Nilsson. 

På den tiden hade jag inte tillgång till några häftiga maskiner utan ägde en sticksåg som mitt mest avancerade redskap. Detta ledde till mer primitiva sätt att bygga anteckningsböcker på (för visst bygger man normalt anteckningsböcker med bandsåg?). Med yxa och såg får man ut grundformer ganska bra!

Slöjdande går bra med enkla verktyg. Här sågas bokens pärm ut ur en tjockare planka lind med fogsvans. Foto: Anton Nilsson.

Efter huggning, sågning och ytbehandling med linoljefärg är pärmarna klara. Jag har blandat linolja med färdigköpta färgpigment, främs ultramarin och engelsk röd. Barken är oljad med linolja utan färg så att den bättre håller ihop samtidigt som den skyddas mot slitage. Det är ju trots allt böcker som ska användas.

Huggen pärm med inspiration från tätvuxna grenar. Foto: Anton Nilsson.

Den röda pärmen har jag huggit rakt igenom. Tanken är att lägga ett blått blad under den när jag syr ihop boken så att jag får en kontrast. Foto: Anton Nilsson.

Här är alltså pärmarna klara. Nu ska bara papper vikas. Lintråd vaxas och nya bokbinderitekniker läras in! Det blir en historia för nästa inlägg!

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.