Slöjdblogg: Färdiga träböcker
Två böcker bundna med karolingisk häftning. Foto: Anton Nilsson


Här kommer resultatet! Till mina träböcker har jag testat flera olika häftningstekniker, att sy ihop böckerna kallas på bokbindarspråk att böckerna häftas ihop, en föregångare till det som vi idag kallar häftning.

Här har vi de färdigbundna böckerna. Ovanifrån har vi teknikerna: Konstnärlig koptisk häftning, Longstitch, Karolingisk, Orientalisk med band, Orientalisk samt två koptiska. Foto: Anton Nilsson

Min för tillfället absoluta favorit är den Karolingiska bindningen, det kan bero på att den Karolingiska traditionellt använts främst för att binda ihop träböcker vilket gör att den passar väl ihop med min typ av pärmar. Här binds bokens lägg (buntarna med papper som binds ihop på varandra kallas inom bokbinderi för ”lägg”) ihop med hjälp av både ett tjockare snöre och tråd.

Den Karolingiska boken börjar häftas ihop. Den binds genom att sy fast bokens lägg i tjockare snören. Foto: Anton Nilsson

 

Här syns tydligt hur snörena har lagts in i träet på bokens framsida. Det är genom detta som bokens blad häftas samman med pärmarna. Foto: Anton Nilsson

 

Här har vi resultatet av de två karolingiska böckerna. Foto: Anton Nilsson

 

Och här de två Koptiska. Foto: Anton Nilsson

 

Här har vi den orientaliska bindningen med band. Foto: Anton Nilsson

Slutligen tillverkade jag även en dubbel anteckningsbok inspirerat av en rennässansmodell med sex böcker i en. Här har jag dock nöjt mig med två. Materialet är Alm och kantskydden är gjorda i mässing.

 

Koptiskt bunden bok i Alm. Foto: Anton Nilsson

Här har vi samma bok öppen. Det finns en tveksamhet i vad jag ska ha en dubbel anteckningsbok av denna sort till. Kanske satsar jag på att vara extra häftig på föräldrarmöten eller när jag träffar ledningen.

Den dubbla koptiska boken när den är öppen. Foto: Anton Nilsson

 Jag har funnit att konstnärligt bokbinderi är en helt underbar sysselsättning och det lär bli mer av den varan framöver.

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.