Slöjdblogg: Delade glasflaskor

Glöggmuggar tillverkade av läskflaskor och gafflar. Foto: Anton Nilsson


Jag har på senare tid börjat arbeta med glas igen. För några år sedan lärde jag mig en metod där jag delar glas med hjälp av en glasskärare och kokat vatten. Numera sågar jag itu glaset med en maskinell kakelsåg istället.

Min gamla modell var mycket charmigare men lite svårhanterbar, speciellt med elever. Den gick ut på att dra en skåra med en glasskärare runt en flaska för att sedan växla mellan att hälla kallt och kokhet vatten på skåran. Temperaturskillnaden gör att glaset spricker och skåran bestämmer var det ska spricka.

Låga glas gjorda av glöggflaskor. Foto: Anton Nilsson

Jag är i mitt arbete begränsad till bredden och färgen på de glasflaskor jag får tag på men denna begränsning hjälper ofta min kreativitet och jag har experimenterat med flera olika storlekar.

Högt vattenglas med bubbel i. Gjord av glöggflaska: Foto: Anton Nilsson

Med rätt slipning blir glasen raka i ovankant samt mjuka att dricka ur. Förutom rena glas har jag även testat olika typer av handtag. Främst har jag arbetat med att värma och böja gafflar till handtag samt lock i trä.

Ett set med glögglas av gamla läskflaskor. Foto: Anton Nilsson

Två te eller glögglas med lock av trä samt handtag av gafflar. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida