loading
Blogg

Slöjdblogg: Kopparskålar

Anton Nilsson

Denna vecka har jag gått sommarkurs på Leksands folkhögskola. Det har varit en mycket givande vecka även om fokus för mig främst legat på lite grövre arbeten än vad silver, rent ekonomiskt, ger möjlighet till.

Jag gjorde både ringar och lödde en mugg men i detta inlägg tänkte jag mest visa lite skålar. Skålarna tillverkades i koppar med en tjocklek på 0,6-1,8mm. Koppar är ett material som är relativt lättbearbetat, speciellt efter att metallen värmts upp ordentligt.

Tre skålar av olika format. Den till höger tillverkad i en tunnare plåt medan de två andra är drivna ur en plåt på nära 2mm. Foto: Anton Nilsson

Att värma kopparplåten kallas att glödga den. Ju mer värme som tillförs desto mjukare blir plåten. När plåten senare bearbetas, alltså hamras, så hårdnar den successivt tills det är dags för ytterligare en glödgning.

Här är vi i starten av arbetet. Plåten har klippts ut och glödgas under låga. På bilden ser ni också hur metallen ändrar färg med värmen. Det är möjligt att ”färga” plåten genom att värma den i en specifik temperatur. Foto: Anton Nilsson

När plåten värmts är det bara att börja banka. Här bankas det först i träformar och sedan runt en metallform.

Kopparplåten slås mot kanten av en fördjupning i en huggkubbe. Foto: Anton Nilsson

När plåten närmar sig en bra form slås den mot en metallform istället. Foto: Anton Nilsson

Mitt resultat i skålväg blev tre stycken skålar av olika typ.

En lätt snett slagen skål. Efterglödgad för att få en brunröd nyans. Foto: Anton Nilsson

En rund skål som är slagen så att kanterna precis börjat streta inåt. Skålen är värmd inifrån vilket gett den en blåsvart insida och en rödbrun utsida. Foto: Anton Nilsson

Skål slagen i en tunnare plåt. Ovansidan går inåt klart mer än den förra och värmningen är gjord i lägre temperaturer vilket gör att kopparnyansen blir tydligare. Foto: Anton Nilsson

Stort tack till mina underbara ledare Emma Hansen och Miriam Lindberg!

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Blogg

Slöjdblogg: Kopparskålar

Anton Nilsson

Denna vecka har jag gått sommarkurs på Leksands folkhögskola. Det har varit en mycket givande vecka även om fokus för mig främst legat på lite grövre arbeten än vad silver, rent ekonomiskt, ger möjlighet till.

Jag gjorde både ringar och lödde en mugg men i detta inlägg tänkte jag mest visa lite skålar. Skålarna tillverkades i koppar med en tjocklek på 0,6-1,8mm. Koppar är ett material som är relativt lättbearbetat, speciellt efter att metallen värmts upp ordentligt.

Tre skålar av olika format. Den till höger tillverkad i en tunnare plåt medan de två andra är drivna ur en plåt på nära 2mm. Foto: Anton Nilsson

Att värma kopparplåten kallas att glödga den. Ju mer värme som tillförs desto mjukare blir plåten. När plåten senare bearbetas, alltså hamras, så hårdnar den successivt tills det är dags för ytterligare en glödgning.

Här är vi i starten av arbetet. Plåten har klippts ut och glödgas under låga. På bilden ser ni också hur metallen ändrar färg med värmen. Det är möjligt att ”färga” plåten genom att värma den i en specifik temperatur. Foto: Anton Nilsson

När plåten värmts är det bara att börja banka. Här bankas det först i träformar och sedan runt en metallform.

Kopparplåten slås mot kanten av en fördjupning i en huggkubbe. Foto: Anton Nilsson

När plåten närmar sig en bra form slås den mot en metallform istället. Foto: Anton Nilsson

Mitt resultat i skålväg blev tre stycken skålar av olika typ.

En lätt snett slagen skål. Efterglödgad för att få en brunröd nyans. Foto: Anton Nilsson

En rund skål som är slagen så att kanterna precis börjat streta inåt. Skålen är värmd inifrån vilket gett den en blåsvart insida och en rödbrun utsida. Foto: Anton Nilsson

Skål slagen i en tunnare plåt. Ovansidan går inåt klart mer än den förra och värmningen är gjord i lägre temperaturer vilket gör att kopparnyansen blir tydligare. Foto: Anton Nilsson

Stort tack till mina underbara ledare Emma Hansen och Miriam Lindberg!

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024