Slöjdblogg: Belysning

Lampskärm från Ikea som graverats och färglagts. Foto: Anton Nilsson


För ett tag sedan experimenterade jag med belysning av olika slag. Jag utgick från gamla lampdelar och arbetade med att gravera och färglägga. Enkla projekt som blir mycket effektfulla.

Jag började med att pröva att måla glödlampor som hade en lite större bubbla för att se om jag kunde få en trevlig belysning utan att behöva använda någon lampskärm. Det gick bra. Jag målade med vanliga permanenta pennor och färgen verkar fortfarande inte ha förändrats av värmen. Får igen påpeka att bubblan på denna glödlampa är klart större än vanlig modell.

Lampa där glödlampan målats. Foto: Anton Nilsson

Mitt andra projekt var att modifiera en glödlampa från Ikea. Jag målade då först upp ett mönster med en permanentpenna och graverade sedan in mönstret. Efter graveringen fylldes mönstret i med färgpennor och lampskärmen blev klar.

Först målades mönstret upp och graverades in. Foto: Anton Nilsson

Sedan fylldes mönstret i med permanentpennor. Foto: Anton Nilsson

Jag tror inte att själva graveringen gjorde jättemycket skillnad. Egentligen räcker det nog med att bara måla mönstret på glaset. Nu för tiden finns det ju dessutom en mängd glasfärger att välja mellan, något jag inte hade så bra koll på när jag gjorde lampskärmen. Men denna variant är billig och blir mycket effektfull. 

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.