Slöjdblogg: Elevers Bandsaw boxes

Eleverna tillverkade såkallad Bandsaw Boxes. Denna teknik ger möjlighet till rundade former på såväl utdragsdelen som själva låddelen. Foto: Anton Nilsson


Nu börjar snart en ny termin på skolan och jag reflekterar lite över vad som fungerade bra och mindre bra föregående termin. Har landat på att utveckla mitt förra projekt med Bandsaw boxes. De blev väldigt fina men eleverna behöver mycket hjälp av mig som lärare. 

En Bandsaw box tillverkade av elev i År: 9 Foto: Anton Nilsson

Vid tillverkningen av dessa små lådor är huvudtanken att eleverna ska öva på att designa runda former samt använda olika ädla träslag. 

En elev har klätt bottnen på sina lådor med rött tyg. Foto: Anton Nilsson

Jag hjälper till att såga ut lådorna på bandsågen och eleverna får designa, limma putsa med mera. Bottnen på lådorna borrar eleverna ut med pelarborrmaskinen.

Låda i valnöt med handtag av björk. Foto: Anton Nilsson

Jag körde den här typen av uppgift blandannat för att det fanns mycket större ämnen i ädelträ på mitt nya jobb. Mycket av det var i form av stubbar eller tjocka grena som jag var lite osäker på vad jag skulle ha till. En låda i valnöt som den ovan är annars sällan ekonomiskt försvarbar.

Låda där eleven limmat ihop olika träslag. Foto: Anton Nilsson

Till denna termin ska jag lära mig hushålla mer med materialet samt designa en uppgift där eleverna blir mer självständiga genom hela processen. Här har jag fått hjälpa dem lite mycket i utsågandet. Vi får se var vi hamnar.

Två olika typer av lådor. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.