Slöjdblogg: Koptiska läderböcker

En läderbok samt de verktyg jag huvudsakligen använder när jag gör mina mönster. Foto: Anton Nilsson


Läder har länge fascinerat mig som material. Inte på grund av dess ursprung men på grund av dess egenskaper.

När jag tillverkar mina pärmar så blöter jag lädret och arbetar sedan med en mönsterkniv samt modelleringsjärn för att skapa olika typer av mönster. Kniven används för att få djupare och mer distinkta mönster och modelleringsjärnet för att skapa snedningar vid en skärning eller enklare mönster.

En läderbok tillsammans med de två huvudsakliga verktygen jag använder när jag modellerar. Foto: Anton Nilsson

Efter att jag experimenterat  ett tag fastnade jag för främst tre stycken modeller på böcker vars pärmar tillverkats på delvis olika sätt.
 

Från vänster: Keltisk bok skuren och modellerad. Lövmönster utarbetat med modelleringsjärn. Portmönster skuret och modellerat. Foto: Anton Nilsson

Efter att jag tillverkat två pärmar binder jag ihop böckerna med en så kallad koptisk häftning. Tekniken utarbetades av en grupp kristna i Egypten på 200-talet som kallas för just kopter. Metoden går ut på att sy ihop flera buntar papper för att på så vis skapa en bok.

Den koptiska häftningen. Foto: Anton Nilsson

Jag arbetar främst i naturellt läder som jag ytbehandlar med narvsvärta och vax men ibland prövar jag andra ytbehandlingsmetoder. Boken nedan är behandlad med linoljefärg och vax.

En tolkning av River Song´s dagbok från tv-serien Dr: Who. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.