Skönhetsdrottning kräver åtgärder mot organstölder i Kina
Tidigare Miss World Kanada och skådespelaren Anastasia Lin, och Matthew Robertson, i samband med en visning av Lins film “The Bleeding Edge” i Washington, USA, 18 oktober 2017. Foto: Benjamin Chasteen


Politiker och andra inflytelserika personer måste hjälpa till att stoppa Kinas regim från att skörda organ från falungong-utövare, sade tidigare Miss World Kanada Anastasia Lin i samband en visning av en prisbelönt film som rör frågan. Lin är huvudrollsinnehavare i filmen.

”The Bleeding Edge” vann Gabriel Award för bästa film 2016. Den berättar den mörka historien om organstölder från falungong-utövare i Kina. Filmen har tidigare visats i Kanadas och Storbritanniens parlament.

Anastasia Lin spelar falungong-utövaren Chen Jing, som fängslas av den kinesiska regimen. Hon tvingas välja mellan att avsäga sig sin andliga tro genom att skriva på ett papper, eller utsättas för tortyr. Trots att hon får utstå en fruktansvärd tortyr och misshandel vägrar Jing att ge upp, och slutligen mördas hon och får sina organ avlägsnade.

Anastasia Lin, som var Miss World Kanada 2015 och 2016, närvarade nyligen vid en filmvisning på Kapitolium i Washington. Hon delade sitt perspektiv på saken när kongressledamöter sett filmen.

Syftet med den svarta, ocensurerade skildringen av tortyr och organstölder är att påminna publiken om att det som sker på duken faktiskt drabbar många oskyldiga liv i Kina, sade Lin.

Matthew Robertson och Anastasia Lin vid visningen av "The Bleeding Edge" på Kapitolium i Washington. Foto: Benjamin Chasteen

Även Matthew Robertson, forskare vid Human Rights Law Foundation, var där. Han sade att Kinas officiella statistik för organtransplantationer är falsk. Exempelvis är det uppskattade antalet organtransplantationer som utförs varje år mycket högre än det sammanlagda antalet angivna avrättningar och organdonationer – de officiella källorna för organ till transplantationerna. Den stora avvikelsen i officiell statistik visar att den kinesiska regimen döljer mycket bakom ytan, enligt Robertson.

I fjol antog både USA:s kongress och Europaparlamentet resolutioner som fördömer Kinas organskörd. USA:s representanthus resolution H.Res. 343, som godkändes enhälligt, uttrycker oro över Kinas organskörd från samvetsfångar, inräknat ett ”stort antal falungong-utövare och medlemmar av andra religioner och etniska minoriteter”.

Anastasia Lin sade att filmen uppmanar inflytelserika personer att agera för att stoppa den kinesiska regimens organstölder och dess pågående förföljelse av falungong-utövare. Hon hoppas särskilt att amerikanska kongressen ska förbjuda organturism, så att man inte kan resa till Kina och köpa organ, vilka till största del avlägsnats från fängslade falungong-utövare.

– Jag är en skönhetsdrottning. Jag vet inte mycket om politik. Men jag gör mitt bästa för att använda min röst och plattform för att tala om det här med er. Snälla, använd er makt för att få till en förändring, sade Anastasia Lin.