Sexdubbla dödstal i kinesisk stad

Kina: Pandemin

En kropp rullas ut från en akutavdelning på ett sjukhus i Peking, i januari. Många kineser ifrågasätter dödstalen i den pågående covidvågen. Foto: Getty Images


Officiella dokument visar en stor överdödlighet i en kinesisk tiomiljonersstad. Enligt vittnesmål är det framför allt många äldre som dör. Men hemlighetsmakeri gör det svårt att avgöra om det är på grund av covidvågen. 


Enligt en analys av dokument om dagliga kremeringar från staden Nanjing, som är huvudstad i Kinas östliga Jiangsuprovins och som har 9,3 miljoner invånare, sköt de dagliga dödstalen i höjden i slutet på december. I januari var de uppe på 761 personer per dag, vilket är nästan sex gånger så högt som de dagliga dödsfallen i staden under 2022 års första fem månader.

Stadens sju verksamma krematorier har visat samma trend. Från den 29 december fram till den 18 januari var antalet kroppar som hanterades dagligen mellan 300 och 774. Under samma period förra året låg den genomsnittliga siffran runt 130.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!