Kinas krematorier räcker inte till

Kina: Covid-19

En kista lastas in i en förvaringscontainer i väntan på kremering vid Dongjiaos krematorium och begravningsbyrå i Peking den 18 december.Foto: Getty Images


En video som visar en hög med aska och benrester utanför ett krematorium i Henan-provinsen har cirkulerat på sociala medier i Kina. I provinsen uppges att nästan nio av tio invånare blivit smittade av covid-19-viruset.

Vid sidan av vägen bredvid ett kinesiskt begravningskapell i Henan i centrala Kina, ligger en hög med delvis förkolnade kvarlevor – både aska och benrester. Från den intilliggande stora kremeringsanläggningen väller svart rök ut.

– Titta på de här benen, de är inte helt uppbrända än, det är till och med några ryggradskotor här, säger en man medan han filmar högen vid vägkanten.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!