Ricotta är en uppskattad ingrediens som ofta används i italiensk lasagne och efterrätter. Den har en mild och söt smak med låg fetthalt. Pröva följande recept på ricottapaj, sötad med honung eller lönnsirap. Den görs på naturliga ingredienser och är lätt att göra.
Ricotta är en italiensk färskost, där namnet betyder "omkokt". Osten görs av vasslen som avskiljs vid osttillverkning och namnet kommer från att vasslen sedan värms upp.
Det finns ricotta gjord på fårmjölk, som är det ursprungliga, men också på komjölk.
Här följer två varianter på ricottapaj.
Förberedelsetid: 30 minuter.
Ricottapaj med honung
Det här behövs (4 portioner)
250g ricottaost
4 äggvitor
60 ml (4 msk) honung
30 ml (2 msk) hackad mandel
4 skivade jordgubbar
Ricottapaj med lönnsirap
Det här behövs (4 portioner)
250 g ricottaost
4 äggvitor
60 ml (4 msk) lönnsirap
30 ml (2 msk) hackade pecannötter
2 skivade bananer
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Alla ingredienser bör vara rumstempererade. Smörj fyra små ugnssäkra formar och pudra dem jämt med socker.
Blanda ricotta och honung (eller lönnsirap) i en skål tills det är slätt och krämigt.
Häll äggvitorna i en annan skål och vispa dem hårt.
Häll äggvitorna i ricottasmeten och blanda väl. Häll smeten i formarna och sätt in dem i ugnen i 20 till 25 minuter eller tills de är gyllene.
Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna några minuter innan du lägger upp ricottapajen på ett fat.
Ricottapajen med honung toppar du med mandel, jordgubbar och en skvätt honung.
Ricottapajen med lönnsirap serverar du med pecannötter och skivade bananer och en skvätt lönnsirap på toppen.
