Gammal kärlek rostar aldrig – i alla fall om plånboken är stor nog. Äldre som tjänar mer skiljer sig i mindre utsträckning – ett trendbrott. En studie visar att "tills döden skiljer oss åt" alltmer ersatts av "tills barnen flyttar hemifrån".
Tidigare höll personer som var 60 år eller äldre och hade en lägre inkomst i större utsträckning ihop med sin partner – men numera är det tvärt om.
Förändringen syns tydligast bland kvinnor, enligt en studie där man jämfört risken för skilsmässa för personer 60 år eller äldre i olika årskullar födda 1930–1956 beroende på inkomstnivå.
– Det var ändå naturligt att det var de högutbildade med hög inkomst som hade råd att skilja sig på 70-talet, säger Linda Kridahl, docent i demografi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien.

Skilsmässorisk per födelsekull där underlaget är uppdelat i tio lika stora delar (decil) baserat på inkomst. Foto: Anders Humlebo/TT
1974 kom en lag som gjorde det lättare att skilja sig, och innan dess var det bara de som hade bäst resurser som hade möjlighet att göra det.
Kvinnors ekonomiska situation lär också vara en orsak till att fler äldre med låg inkomst nu kan skilja sig. Även om kvinnor fortfarande tjänar mindre än män har kvinnor nu i mycket högre utsträckning en egen inkomst, medan de tidigare var mer ekonomiskt beroende av sina män.
"Kostar att vara fattig"
Att det numera däremot är fler höginkomsttagare vars äktenskap håller även på senare dagar har troligtvis flera anledningar, enligt Kridahl.

Under 2024 gifte sig drygt 44 800 par i Sverige och fler än 21 600 par skiljde sig. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
– De som har höga inkomster kan ha större resurser att kanske skaffa äktenskapsrådgivning, det kan vara så att de har flera bostäder så att de kanske inte behöver vara tillsammans. De som har högre inkomster förlorar också mer när de skiljer sig, säger hon.
Torbjörn Bildtgård, lektor i socialt arbete vid Stockholms universitet och som forskar om äldres familjerelationer, tror också att det kan vara mer som sliter på en relation om man har dåliga gemensamma resurser.
– Det kostar ju på att vara fattig som det heter. Det är mycket mer stress i vardagen som ska hanteras och som kanske går ut över parrelationen, säger han.

Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle. Foto: Britt Mattsson
I hela västvärlden är det allt fler som skiljer sig senare i livet, och sedan millennieskiftet har antalet skilsmässor för personer som är 60 år eller äldre nästan fördubblats i Sverige.
Det finns tre vändpunkter som oftare leder till separationer för äldre personer, enligt en studie som Bildtgård och hans kollega Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, gjort.
Pension kan vara riskfaktor
Två av vändpunkterna är när man går i pension och när barnen flyttar hemifrån.

Linda Kridahl, docent i demografi vid Stockholms universitet. Foto:
– Det var väldigt starkt i vårt material, att man kunde se att "tills döden skiljer oss åt" hade omformulerats till "tills barnen flyttar hemifrån", säger Öberg.
– Goda relationer blir sannolikt bättre av att barnen flyttar hemifrån, man blir pensionär och får mer tid tillsammans. Men har man inte en så god relation så är samma vändpunkter ofta riskfaktorer.
Den sista vändpunkten är om den ena partnern får en kraftigt försämrad hälsa – eller åtminstone om kvinnan får försämrad hälsa, enligt tidigare forskning.
– I en annan studie hittar man inte någon ökad risk för skilsmässor när mannens hälsa försämras. Men man hittar en ökning när kvinnans hälsa försämras.
Nytändning i livet
Det är främst personlighetsförändringar kopplade till sjukdomar som beskrivs som orsak för skilsmässor när relationen inte håller efter att den ena partnern blivit sjuk, enligt Öberg.
Effekterna av att antingen ta initiativ till att lämna eller att bli dumpad ser ut att förstärkas av att den livsomvälvande händelsen sker senare i livet, enligt Torbjörn Bildtgård.
– Många av dem som har tagit initiativ ser ju det här som en möjlighet att skapa sig det goda åldrande som man har önskat sig och velat ha. Där kan ju skilsmässan bli det som gör det möjligt för en att inrätta livet på det viset som man vill att det ska se ut när man blir äldre, säger han.
– Att skilja sig kan bli ett sätt att skapa en nytändning i livet, antingen på egen hand eller i en ny relation.
Många av dem som blir lämnade sent i livet uppfattar det i stället som att deras livsplan för det goda åldrandet dragits ifrån dem.
– I stället upptäcker man att man nu sitter i någon enrumslägenhet där man inte kan ta emot familj och barn och där man känner sig isolerad.
På toppen av utvecklingen
På grund av att separationen också sker vid ett senare skede i livet är det vissa som upplever att man har för lite tid kvar för att till exempel kunna hitta en ny livspartner.
Det ökade antalet skilsmässor bland personer som är över 60 beror bland annat på att det generellt är mer accepterat att skilja sig nu än vad det varit tidigare. Men ökningen lär inte fortsätta i samma takt framöver, enligt Bildtgård.
– Vi står lite grann på toppen av den utvecklingen i dag, sannolikt. Det är inte så stora förändringar i familjemönster för de generationer som följer efter, utan det är mycket samma värderingar.
– Om man drar det till sin spets är det till och med så att viss forskning visar att dagens unga är mindre benägna att skilja sig än vad tidigare generationer varit. Så det är möjligt att det kommer att bli färre skilsmässor i åldersgruppen framöver.