Som frigiven slav vigde Epiktetos sitt liv åt att lära ut filosofi. Hans stora filosofiska eftermäle är hans enkla och raka förmedlande av den stoiska filosofin. Nu finns hans Handbok i livets konst i översättning av den finlandssvenske poeten Nino Runeberg i nyutgåva.
Stoicismen, den filosofiska skola som grundades omkring 300 f.Kr i Grekland av Zenon från Kition, och som genom tänkare som Seneca den yngre och Marcus Aurelius hade sin blomstringstid i Rom under de första århundradena efter Kristi födelse, har på senare tid blivit trendig. Habila författare av självhjälpsböcker som Ryan Holiday, som skrivit böcker som The Daily Stoic (2016), har nått ut till miljoner läsare. Robert Greene, en annan habil författare av bästsäljande självhjälpsböcker, förmedlar också mycket av gammal stoisk vishet i sina böcker, även om han till skillnad från Holiday inte helt baserar sin litteratur på stoikerna.
Att stoicismen tilltalar så många i dag är kanske inte så märkligt. I vårt på olika sätt oroliga och stressade samhälle med höga krav på prestation och prövningar vad gäller att få ihop våra livspussel, är den stoiska visheten inte bara en lisa för själen utan också något som är både lätt att ta till sig samtidigt som det är högst praktiskt tilllämpbart.