Rapport: Ökning av jihadistiska terrordåd
130 personer dödades och över 350 skadades vid flera sammanhängande terrorattacker i Paris i Franrike den 13 november 2015. 89 av dem dog vid attacken mot konsertlokalen Bataclan. Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images


Jihadistiska terrordåd i västvärlden har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2004 och 2018 har Västeuropa, Nordamerika och Australien drabbats av 112 terrordåd. 75 procent av dessa har skett de senaste fem åren. Det visar en rapport från den nederländska underrättelsetjänsten, AIVD.

De fyra länder som har drabbats värst under av terrordåd under perioden är Frankrike (27 %), USA (20 %), Storbritannien (13 %) och Tyskland (10 %). Ytterligare tio länder har drabbats av attacker: Australien, Kanada, Danmark, Sverige, Finland, Italien, Nederländerna, Österrike, Spanien och Belgien.

Vanligt med ensamma förövare

80 procent av terrordåden har utförts av en ensam förövare. De jihadistiska hoten kommer framför allt från terrororganisationerna IS och al-Qaida.

Terrorattackerna kan delas in tre kategorier: attacker som styrs av ledarna i organisationerna, attacker som uppmuntras av medlemmar samt attacker som har inspirerats av dessa terrorgrupper. I rapporten konstaterar man att den sistnämnda kategorin har ökat kraftigt de senaste åren.

Av de 112 terrordåden under de senaste femton åren har jihadisterna lyckats uppnå sina mål till 76 procent genom dödsfall och skador. De andra 24 procenten kan betraktas som misslyckade attacker eftersom man inte uppnådde de avsedda effekterna.

Under femton år har 41 procent av terrordåden skett i huvudstäder som till exempel Bryssel, Paris, London, Madrid och Stockholm. 59 procent av attackerna har alltså skett utanför huvudstäderna.

Bilar och knivar

30 procent av terrorattackerna skedde på allmänna platser där offren är slumpmässiga. De flesta av dessa fall skedde på gator och torg och dylikt. I vissa fall har attackerna skett på platser som köpcentra eller restauranger.

Poliser och militärer är två grupper som jihadisterna ofta riktar in sig på. 21 respektive 15 procent har blivit utsatta för attacker.

Redskap som ofta används under attackerna är bland annat sprängmedel, skjutvapen, knivar och bilar.

De senaste femton åren har man i 41 procent av terrordåden använt någon form av stickvapen som till exempel kniv.

Under årens lopp har metoderna ändrats. I början var det vanligt med sprängmedel vid attacker. Men de senaste åren har det blivit mer vanligt att använda sig av bilar och knivar och dylikt.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.