Polisen: 50 kriminella gäng finns i Stockholmsregionen
50 kriminella nätverk härjar i Stockholmsområdet, enligt en ny rapport från polisen. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


50 kriminella nätverk, varav flera har högt våldskapital, härjar i Stockholmsregionen. De som ingår i gängen är allt yngre. Det konstaterar polisen i en ny underrättelserapport.

I de kriminella nätverken återfinns omkring 1 500 personer, som enligt polisen kan vara av lös karaktär. De flesta av gängen är lokala.

Högt våldskapital

– Denna rapport ska ge en samlad bild av de kriminella nätverken i vår region. Det vi kan se är att det finns 50 kriminella nätverk vilket är en ökning med fyra sedan 2017. Några har försvunnit medan andra har tillkommit, säger Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm, i ett pressmeddelande.

En slutsats som polisen drar är att flera av de kriminella nätverken har ett högt våldskapital och man ser samtidigt att genomsnittsåldern har sjunkit i nätverken. Samtidigt ser man att kvinnor finns med i den organiserade brottsligheten i högre grad än tidigare.

Polisen skriver också i sin rapport att man sett en ökning de senaste åren av antalet kriminella aktörer som har flyttat sin verksamhet från Stockholm till utlandet.

”Nätverkens kontaktnät i utlandet underlättar logistiken kring storskalig narkotikainförsel till Sverige. Många kriminella aktörer, i synnerhet med kopplingar till lokala kriminella nätverk, tycks många gånger lämna landet för att undkomma aktuella konflikter på hemmaplan.”

I somras sköts två män ihjäl i Köpenhamn i Danmark varav en hade koppling till ett kriminellt nätverk i Rinkeby nordväst om Stockholm.

Agerar ofta i utsatta områden

Människorov med inslag av utpressning och tortyr är också något som de lokala kriminella nätverken tar till i allt större utsträckning. Man agerar också i hög grad i utsatta områden där det är vanligt förekommande att man rekryterar unga personer under 16 år. Enligt polisen sker det bland annat på fritidsgårdar.

”Det finns även uppgifter om att nätverk nyttjar offentlig service i sina brottsupplägg. Detta exempelvis genom anställningar och uppdrag på fritidsgårdar och i olika tillsynes brottsförebyggande projekt”, står det att läsa i rapporten.

Polisen anser att det är viktigt att kartlägga nätverkens kapaciteter och göra en jämförelse mellan gängen.

– Det finns en god kunskap om de kriminella närverk som verkar i regionen och det görs ett bra jobb utifrån tillgänglig resurs. Det är samtidigt viktigt att vi också ser framåt och försöker förutse utvecklingen i de här miljöerna för att kunna möta det på ett bra sätt, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef.

I år fram till den sista september har 72 skjutningar inträffat i Stockholmsområdet. 15 personer har dött och 23 har skadats, visar en kartläggning som SVT har gjort.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.