Polisen: Nigerianska maffian har etablerat sig i Stockholm
Det nigerianska kriminella nätverket Black Axe har etablerat sig i Stockholm. Foto: Epoch Times


Det kriminella nätverket Black Axe, som kallas den nigerianska maffian, har etablerat sig i Stockholm. Det uppger polisen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

I Göteborg åtalas just nu 15 personer där flera av dem har kopplingar till nätverket. Det rör sig om grova narkotikabrott då polisen har gjort beslag av sammanlagt 132 kilo heroin och kokain. 

Använder sig av voodoo

Nu visar Stockholmspolisens underrättelserapporter att Black Axe också har etablerat sig i Stockholm.

– Det är en kombination av operativt arbete, förundersökningar och gripanden. Men även underrättelseinformation. Vi lägger pusselbitar helt enkelt, säger Lennart Karlsson, insatsledare vid område Klara i Stockholm, till Ekot.

Enligt polisen använder sig den nigerianska maffian av voodoo. Det innebär att de hotar migranter som kommer till Sydeuropa genom att utplåna deras själ om de inte arbetar åt dem. De förmås agera knarkkurirer och hamna i narkotikahandel eller prostitution.

Samtidigt lockar man migranter från västafrikanska länder till Sverige med löfte om jobb som inte finns. I stället lockas de in i kriminalitet.

Effektivt brottssyndikat

Karlsson säger till radion att det kriminella nätverkets etablering har skett de senaste fem åren. Det rör sig enligt honom om ”ett av världens mest effektiva brottssyndikat”. Han menar att ”tyvärr för vår del, så har de nog en ganska ljus framtid”.

Samtidigt uppger polisen att man samarbetar med en moské i Stockholm som hjälper till att komma åt brottsligheten. Ofta larmar man om personer som har lockats till Stockholm från Sydeuropa.

– Moskén här hör av sig till oss. De träffar ofta människor som fått höra att de ska hit och få kontakter för att få jobb. Men så hänger Black Axe-medlemmarna utanför och lockar med dem, säger Lennart Karlsson till Ekot.

Enligt SVT är de åtalade i Göteborg från flera olika länder. Sex av dem är medborgare i Nigeria och fyra i Gambia. En person är också medborgare i Nederländerna där nätverket har sitt säte. Två personer är medborgare i Litauen och två i Sverige. Kammaråklagare Anna Svedin säger till tv-kanalen att vissa av de åtalade har kopplingar till Black Axe men inte alla.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.