Polis i Rinkeby: De kriminella skrattar åt oss och våra lagar
Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby. Foto: Skärmdump/SVT


Polisförbundet har tagit reda på hur poliser i landet ställer sig till de förslag som de politiska partierna diskuterar för att stoppa gängkriminaliteten.

Några av de förslag som man prioriterar högst är bland annat slopad mängdrabatt för den som begår flera brott och slopad straffrabatt för de mellan 18 och 21 år. Man vill också ha fler poliser.

”Skrattar åt oss”

Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby i nordvästra Stockholm, håller med. Till SVT säger han att det är nödvändigt med fler poliser och att personer som begår brott efter brott borde hållas borta från gatan.

– Och samma sak med de olika typer av rabatter som är svårt för vanliga människor att förstå sig på, hur man ens kan få rabatt för att begå brott.

Han säger att rabatterna innebär att det inte blir några konsekvenser för de som begår brott eftersom de är ute på gatan igen och begår nya brott.

– Har man jobbat under lång tid med att försöka lagföra personer och sedan ser man att det inte blir konsekvenser, att de kriminella till och med skrattar åt oss, vårt samhälle och våra lagar, det är klart att det skapar en otrolig frustration, säger Hanif Azazi till SVT.

Polisen ger förslag

I Polisförbundets undersökning har poliserna också själva gett förslag på lösningar för att stoppa den grova brottsligheten. Några av dessa är: Större fokus på narkotikabekämpning, stärkt gränsbevakning, utökade befogenheter för Tullmyndigheten och ökad visitationsrätt mot villkorligt frigivna.

– Det här är förslag som borde diskuteras. Poliser ute i verksamheten har kunskapen som politikerna behöver för att fatta bra beslut, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Omkring 1 600 poliser deltog i undersökningen. Över hälften (55 procent) av dem vill ha slopad mängdrabatt, nästan hälften (48 procent) vill ha fler poliser och 46 procent vill ha slopad mängdrabatt för unga.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.