Polisen i Stockholm storsatsar – särskild grupp ska utreda våldtäkter
En ny grupp, bestående av femton poliser, ska arbeta med att utreda våldtäkter i norra Stockholm. Foto: Epoch Times-arkivbild


Tidigare har SVT:s Uppdrag granskning visat att våldtäktsutredningar läggs på hög. Detta eftersom man prioriterar skjutningar och mord högre. Det gäller framför allt i Stockholmsområdet. Men nu gör polisen en storsatsning. En ny grupp bestående av femton poliser ska utreda våldtäkter i norra Stockholm.

En del av satsningen är att förbättra utredningsresultaten och att prioritera särskilt utsatta brottsoffer. Den som ska leda verksamheten är Niklas Kraft, gruppchef vid polisen Stockholm Nord.

”Kommer att arbeta brett”

– Syftet med den nya sexualbrottsgruppen är att skapa en renodlad resurs som får möjlighet att över tid bygga upp en hög kompetens inom en brottskategori, som genererar särskilt utsatta brottsoffer, säger han i ett pressmeddelande.

Den nya gruppen, som har fått benämningen ”sexualbrottsgruppen”, är ett pilotprojekt som är tänkt att pågå till slutet av år 2020. Man kommer att handlägga nyinkomna våldtäkter som kommer in till polisområdet.

– Sexualbrottsgruppen kommer att arbeta brett för att öka kvaliteten i våra våldtäktsutredningar. Det innebär bland annat att försöka förkorta handläggningstiderna och öka andelen som leder till åtal, säger Niklas Kraft.

Anmälda våldtäkter ökar

I början av september inledde man en introduktionsvecka där man bland annat hade utbildning om kriminalteknik. Man besökte också akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

Drygt fem våldtäkter anmäls varje dag i Stockholmsregionen. Under första halvåret 2018 anmäldes 890 våldtäkter. Samma period i år var det 1060. Det är ökning med nästan 20 procent, skriver tidningen Mitt i.

Samtidigt misstänker man att mörkertalet är stort vad gäller antalet våldtäkter. Södersjukhuset är landets enda akutmottagning för våldtagna. Där behandlas omkring 800 patienter varje år. Bland dessa är det cirka sex av tio som anmäler övergreppen till polisen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.