loading
Mat

Ordningsexperten: 6 tips – så lyckas du ta med matlåda varje dag

Brita Hahne

Matlåda är ett strålande sätt att både hålla koll på pengarna och på vad som finns i maten du äter, men det kan vara frestande att ”glömma bort” att göra en matlåda med rester och äta ute istället. Det håller dock inte alltid i längden, så en bra strategi för att förbereda dina matlådor är A och O.

Med dessa knep gör du det snabbt och enkelt och det blir både gott och billigt. Och framförallt kan du komma in i en bra rutin.

Förbered allt kvällen innan så att du bara behöver ta ut matlådan ur kylen eller frysen och ta med, så blir det mycket enklare ...

1. Samla/köp lådor och burkar

Samla på dig lådor i olika former – vissa rätter kan behöva separata fack, med andra kan du bara lägga all mat i samma fack. Du behöver inte köpa särskilda matlådor utan det går utmärkt att använda gamla, rendiskade och tätslutande förpackningar, vilket dessutom är mer hållbart. Om du vill investera i en matlåda som inspirerar dig kan det dock inte skada.

2. Laga storkok och långpanna 

Att laga storkok eller mat i långpanna är både ekonomiskt och nästan godare när man äter den dagen efter tillagning, då smakar det bara extra mustigt. Det är dessutom ett bra sätt att använda livsmedel med kort utgångsdatum. Portionera upp i flera matlådor och om du kan, frys in några så att du inte behöver äta samma mat flera dagar i rad.

3. Håll köket rent och inbjudande

Oavsett hur stort eller litet ditt kök är behöver det vara inbjudande för att du ska vilja använda det. Lägg lite tid på att städa och organisera köket så att det blir lätt att underhålla och arbeta i. Saker du behöver tänka på är att rengöra ugn och arbetsytor, organisera innehåll i skåp och göra dina vanligaste ingredienser som kryddor, olja och såser lättåtkomliga. Rengör även kylskåp och rensa ut gammal mat så att du ser vad du har att jobba med.

4. Prova nya recept

Det värsta du kan göra är att laga samma tre till fem maträtter året runt. Det gynnar varken din fantasi eller ditt näringsintag. Om du känner att inspirationen sinar kan du använda dig av kokböcker, receptsidor eller ha matlådeparty med vänner så att ni kan inspirera varandra med era favoritrecept och få variation i matlagningen.

5. Ät enligt säsong

En bra strategi för att göra det billigare och mer intressant att handla och laga mat är att handla säsongsenligt. På så sätt ändrar du automatiskt dina rätter så att du inte faller in i fällan att laga samma mat hela året (vilket blir tråkigt och oinspirerande). Här är några bra matvaror att handla hem beroende på säsong:

Vinter

Rotfrukter
Kål

Vår

Primörer, t.ex. morötter och sparris
Lammkött
Rabarber

Sommar

Jordgubbar
Färskpotatis
Spenat
Betor

Höst

Svamp
Bär
Äpplen
Viltkött


6. Förbered kvällen innan

Det kan kännas lite stressigt att hinna fixa med matlåda innan man ska iväg på morgonen, och det kan också bli en ursäkt om man känner för att äta ute. Förbered allt kvällen innan så att du bara behöver ta ut matlådan ur kylen eller frysen och ta med, så blir det mycket enklare och en mer hållbar rutin.

Men självklart, om du vill kan du belöna dig själv med att äta ute då och då om du mestadels är bra på att ta med matlåda till jobbet. Planera så att pengarna räcker till en trevlig måltid på restaurang någon gång i månaden för att lyxa till vardagen. Det kan vara något att se fram emot!


Brita Hahne

Foto: Orlando G Boström

Brita Hahne är populär ordningsexpert och senior arbetsmiljökonsult, och driver företaget Smpl - Organiserad enkelhet. Britas röda tråd är ENKELHET vilket genomsyras i allt hon gör, hur hon lär ut och föreläser. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Mat

Ordningsexperten: 6 tips – så lyckas du ta med matlåda varje dag

Brita Hahne

Matlåda är ett strålande sätt att både hålla koll på pengarna och på vad som finns i maten du äter, men det kan vara frestande att ”glömma bort” att göra en matlåda med rester och äta ute istället. Det håller dock inte alltid i längden, så en bra strategi för att förbereda dina matlådor är A och O.

Med dessa knep gör du det snabbt och enkelt och det blir både gott och billigt. Och framförallt kan du komma in i en bra rutin.

Förbered allt kvällen innan så att du bara behöver ta ut matlådan ur kylen eller frysen och ta med, så blir det mycket enklare ...

1. Samla/köp lådor och burkar

Samla på dig lådor i olika former – vissa rätter kan behöva separata fack, med andra kan du bara lägga all mat i samma fack. Du behöver inte köpa särskilda matlådor utan det går utmärkt att använda gamla, rendiskade och tätslutande förpackningar, vilket dessutom är mer hållbart. Om du vill investera i en matlåda som inspirerar dig kan det dock inte skada.

2. Laga storkok och långpanna 

Att laga storkok eller mat i långpanna är både ekonomiskt och nästan godare när man äter den dagen efter tillagning, då smakar det bara extra mustigt. Det är dessutom ett bra sätt att använda livsmedel med kort utgångsdatum. Portionera upp i flera matlådor och om du kan, frys in några så att du inte behöver äta samma mat flera dagar i rad.

3. Håll köket rent och inbjudande

Oavsett hur stort eller litet ditt kök är behöver det vara inbjudande för att du ska vilja använda det. Lägg lite tid på att städa och organisera köket så att det blir lätt att underhålla och arbeta i. Saker du behöver tänka på är att rengöra ugn och arbetsytor, organisera innehåll i skåp och göra dina vanligaste ingredienser som kryddor, olja och såser lättåtkomliga. Rengör även kylskåp och rensa ut gammal mat så att du ser vad du har att jobba med.

4. Prova nya recept

Det värsta du kan göra är att laga samma tre till fem maträtter året runt. Det gynnar varken din fantasi eller ditt näringsintag. Om du känner att inspirationen sinar kan du använda dig av kokböcker, receptsidor eller ha matlådeparty med vänner så att ni kan inspirera varandra med era favoritrecept och få variation i matlagningen.

5. Ät enligt säsong

En bra strategi för att göra det billigare och mer intressant att handla och laga mat är att handla säsongsenligt. På så sätt ändrar du automatiskt dina rätter så att du inte faller in i fällan att laga samma mat hela året (vilket blir tråkigt och oinspirerande). Här är några bra matvaror att handla hem beroende på säsong:

Vinter

Rotfrukter
Kål

Vår

Primörer, t.ex. morötter och sparris
Lammkött
Rabarber

Sommar

Jordgubbar
Färskpotatis
Spenat
Betor

Höst

Svamp
Bär
Äpplen
Viltkött


6. Förbered kvällen innan

Det kan kännas lite stressigt att hinna fixa med matlåda innan man ska iväg på morgonen, och det kan också bli en ursäkt om man känner för att äta ute. Förbered allt kvällen innan så att du bara behöver ta ut matlådan ur kylen eller frysen och ta med, så blir det mycket enklare och en mer hållbar rutin.

Men självklart, om du vill kan du belöna dig själv med att äta ute då och då om du mestadels är bra på att ta med matlåda till jobbet. Planera så att pengarna räcker till en trevlig måltid på restaurang någon gång i månaden för att lyxa till vardagen. Det kan vara något att se fram emot!


Brita Hahne

Foto: Orlando G Boström

Brita Hahne är populär ordningsexpert och senior arbetsmiljökonsult, och driver företaget Smpl - Organiserad enkelhet. Britas röda tråd är ENKELHET vilket genomsyras i allt hon gör, hur hon lär ut och föreläser. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024