loadingMångas relation till mat börjar i livsmedelsbutikerna. Att odla skapar en djupare förståelse och respekt för vad mat är. Foto: Linda Eliasson
Mångas relation till mat börjar i livsmedelsbutikerna. Att odla skapar en djupare förståelse och respekt för vad mat är. Foto: Linda Eliasson
Livsstil

Odling – betydligt mer än bara mat

Anton Nilsson

Linda Holtby är aktuell med boken Den lilla farmen i stan. Varvat med praktiska tips skriver hon om odlandets glädje, hur den lilla åkern förändrat hennes förhållande till mat och om hur det är att leva nära naturen.

Hur stor yta behöver man för att odla grönsaker? Trots att Linda Holtby bor i ett stadsområde med tomter på bara 240 kvadratmeter är hon, hennes man och hennes två barn helt självförsörjande på grönsaker från juni till oktober och äter egenodlad mat året om. Ytan som används till odling är runt 100 kvadratmeter och på tomten får hon också plats med ett litet hönshus. Att odla tar tid men det behöver faktiskt inte ta så mycket plats.

– För mig är det viktigt att ha en självhushållande livsstil. Det betyder inte att jag alltid skördar men jag äter alltid något egenodlat. En del av den mat vi producerar lagrar vi på olika sätt så att vi kan äta den året om. Får vi ett överskott av tomater så krossar vi dem och fryser in. Vi torkar väldigt mycket. Det är sällan vi köper örter på burk; vi använder våra egna. Vi torkar olika typer av lök, fermenterar mat och en del går att lagra i rumstemperatur, säger Linda Holtby.

Den lilla farmen i stan

Den lilla farmen i stan handlar om att hitta sin inre stadsbonde.


Skriven av läraren och stadsodlaren Linda Holtby. Gavs ut 2023.

Handlar om odling med fokus på hur man kan odla mycket grönsaker på liten yta. Linda Holtby skördar runt 250 kg grönsaker per år på 100 kvadratmeter. Baksidan på den lilla villatomten får fungera som åker och trädgård.

Boken är bred och ger konkreta tips för inomhusodling, odlingslådor, åker, fruktlund och skogsträdgård.

Breddar perspektivet till hur man som skogsträdgårdsodlare hjälper den biologiska mångfalden, ökar samhällets resistens mot kriser och hur odling gör en lycklig.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMångas relation till mat börjar i livsmedelsbutikerna. Att odla skapar en djupare förståelse och respekt för vad mat är. Foto: Linda Eliasson
Mångas relation till mat börjar i livsmedelsbutikerna. Att odla skapar en djupare förståelse och respekt för vad mat är. Foto: Linda Eliasson
Livsstil

Odling – betydligt mer än bara mat

Anton Nilsson

Linda Holtby är aktuell med boken Den lilla farmen i stan. Varvat med praktiska tips skriver hon om odlandets glädje, hur den lilla åkern förändrat hennes förhållande till mat och om hur det är att leva nära naturen.

Hur stor yta behöver man för att odla grönsaker? Trots att Linda Holtby bor i ett stadsområde med tomter på bara 240 kvadratmeter är hon, hennes man och hennes två barn helt självförsörjande på grönsaker från juni till oktober och äter egenodlad mat året om. Ytan som används till odling är runt 100 kvadratmeter och på tomten får hon också plats med ett litet hönshus. Att odla tar tid men det behöver faktiskt inte ta så mycket plats.

– För mig är det viktigt att ha en självhushållande livsstil. Det betyder inte att jag alltid skördar men jag äter alltid något egenodlat. En del av den mat vi producerar lagrar vi på olika sätt så att vi kan äta den året om. Får vi ett överskott av tomater så krossar vi dem och fryser in. Vi torkar väldigt mycket. Det är sällan vi köper örter på burk; vi använder våra egna. Vi torkar olika typer av lök, fermenterar mat och en del går att lagra i rumstemperatur, säger Linda Holtby.

Den lilla farmen i stan

Den lilla farmen i stan handlar om att hitta sin inre stadsbonde.


Skriven av läraren och stadsodlaren Linda Holtby. Gavs ut 2023.

Handlar om odling med fokus på hur man kan odla mycket grönsaker på liten yta. Linda Holtby skördar runt 250 kg grönsaker per år på 100 kvadratmeter. Baksidan på den lilla villatomten får fungera som åker och trädgård.

Boken är bred och ger konkreta tips för inomhusodling, odlingslådor, åker, fruktlund och skogsträdgård.

Breddar perspektivet till hur man som skogsträdgårdsodlare hjälper den biologiska mångfalden, ökar samhällets resistens mot kriser och hur odling gör en lycklig.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024