loading
Livsstil

Farbror Grön: Serieodla och få skörd året om

Eva Sagerfors

Genom att serieodla kan man få flera skördar av grönsaker på samma plats under samma säsong. Farbror Grön beskriver odlingssättet som förutsätter kallodling och innebär mindre stress från sådd till skörd. 

I Farbror Gröns odlingar tillämpas inga traditionella regler. I stället testar bloggarna och odlarna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén sig fram och tänjer på gränserna i sitt odlande.

– Vi praktiserar ingen odlingsideologi. Vi försöker 'go with the flow' och göra som vi känner. Det ska vara roligt, säger Johannes Wätterbäck.

Odla hela året

Kallodling är en god förutsättning för att kunna serieodla på samma odlingsytor under året och därmed kunna skörda fler gånger. Det fungerar bra i hela landet, oavsett om vintern är lång eller nästan obefintlig. Som odlare är det viktigt att man lär känna sin plats och sig själv.

Januari: Förkultivera perenner och direktså rotfrukter, spenat och ärtor.

Februari: Förkultivera perenner, kål, sallat och örter.

Mars: Förkultivera kål, sallat, örter och direktså rotfrukter, spenat och ärtor.

April: Förkultivera kål, sallat, örter, tomat, betor, mangold och sommarblommor. Direktså rotfrukter, spenat, ärtor och bondbönor.

Maj: Förkultivera majs, gurkväxter och bönor, undvik spenat. Direktså olika grönsaker.

Juni–juli: Förkultivera kål, örter, betor och mangold, undvik spenat. Direktså olika grönsaker.

Augusti: Förkultivera kål, sallat, bladkål, dill och rucola. Direktså spenat och vintersallat.

September: Direktså spenat och vintersallat.

Oktober–november: Direktså vitlök och rotfrukter.

December: Direktså vitlök, rotfrukter och spenat.

Källa: Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Livsstil

Farbror Grön: Serieodla och få skörd året om

Eva Sagerfors

Genom att serieodla kan man få flera skördar av grönsaker på samma plats under samma säsong. Farbror Grön beskriver odlingssättet som förutsätter kallodling och innebär mindre stress från sådd till skörd. 

I Farbror Gröns odlingar tillämpas inga traditionella regler. I stället testar bloggarna och odlarna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén sig fram och tänjer på gränserna i sitt odlande.

– Vi praktiserar ingen odlingsideologi. Vi försöker 'go with the flow' och göra som vi känner. Det ska vara roligt, säger Johannes Wätterbäck.

Odla hela året

Kallodling är en god förutsättning för att kunna serieodla på samma odlingsytor under året och därmed kunna skörda fler gånger. Det fungerar bra i hela landet, oavsett om vintern är lång eller nästan obefintlig. Som odlare är det viktigt att man lär känna sin plats och sig själv.

Januari: Förkultivera perenner och direktså rotfrukter, spenat och ärtor.

Februari: Förkultivera perenner, kål, sallat och örter.

Mars: Förkultivera kål, sallat, örter och direktså rotfrukter, spenat och ärtor.

April: Förkultivera kål, sallat, örter, tomat, betor, mangold och sommarblommor. Direktså rotfrukter, spenat, ärtor och bondbönor.

Maj: Förkultivera majs, gurkväxter och bönor, undvik spenat. Direktså olika grönsaker.

Juni–juli: Förkultivera kål, örter, betor och mangold, undvik spenat. Direktså olika grönsaker.

Augusti: Förkultivera kål, sallat, bladkål, dill och rucola. Direktså spenat och vintersallat.

September: Direktså spenat och vintersallat.

Oktober–november: Direktså vitlök och rotfrukter.

December: Direktså vitlök, rotfrukter och spenat.

Källa: Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024