Naturligare liv: Sparar prylarna oss verkligen tid?
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling
Foto: Sandra Junhammar


För en tid sedan läste jag en text som handlade om tidsbesparande prylar. Nu kan jag tyvärr inte för mitt liv komma ihåg var jag såg den, men undermeningen var ungefär denna: Om alla de prylar och manicker som är tänkta att spara oss tid, verkligen gjorde det – borde vi inte ha massor av ledig tid?

Foto: Sandra Junhammar

De allra flesta svenskar har disk- och tvättmaskin idag, många har till och med robotar som tar hand om både dammsugning och gräsklippning. Men om gemene man fick frågan om hen har mer ledig tid nu, skulle de flesta troligen svara nej.

Vad beror detta på? Många saker så klart! Men faktum är att prylarna i sig ofta upptar en hel del tid – vilket kanske inte alltid är något vi reflekterar över. Först ska sakerna införskaffas, det vill säga vi ska jobba in pengarna, jämföra och välja ut rätt produkt, få hem dem, eventuellt byta/returnera och sedan montera/packa upp/installera. Efter det ska ju grejerna såklart användas, men också underhållas och eventuellt lagas. Undrar hur mycket tid vi tjänar in i slutändan? Vissa saker sparar oss säkerligen tid, men frågan är om inte många av dem också stjäl den?

Foto: Sandra Junhammar

Visserligen är ju inte alla prylar avsedda att underlätta vårt arbete eller att spara oss tid, men jag tyckte ändå att den här vinklingen var intressant. Om jag inte missminner mig lyfte även texten det faktum att vi ofta upplever att vi har som mest tid på platser utan diverse bekvämligheter. Tänk dig typ sommarstugan på landet, som kanske saknar både el och vatten. Där tycks tiden närmast stå helt stilla, eller åtminstone passera i ett betydligt lugnare tempo. Det kanske inte enbart beror på prylarna (eller snarare bristen på desamma) men jag tror ändå att det är en bidragande faktor …

Foto: Sandra Junhammar

En annan aspekt som är intressant, är romantiserandet av prylar. Här spelar så klart både reklam och media en viktig roll. Jag tänker till exempel på en annons där en man ligger i hängmattan och läser en bok – eftersom han just har köpt en robotgräsklippare! Frågan är hur sann den bilden är? Vi vill gärna tro att vi kommer använda tiden som prylarna sparar in, till att lata oss och göra saker vi tycker om. Men frågan är om det verkligen blir så? I takt med att allt fler skaffar samma manicker, höjs ju ribban för vad som är normalt att hinna med …

Possession of material riches, without inner peace, it’s like dying of thirst while bathing in a lake.

Paramahansa Yogananda

Förstå mig rätt, jag är absolut inte emot prylar, maskiner eller teknisk utveckling – de kan verkligen underlätta och förbättra massor! Jag är mer ute efter en medvetenhet. För det är skillnad på att bruka och missbruka saker. Som ett exempel kan en smartphone både spara oss tid och underlätta vår vardag – men den kan också göra raka motsatsen, det vill säga ’stjäla’ mycket tid och fokus. Det beror ju helt på hur vi använder den! 

För mig handlar den här medvetenheten inte bara om hur vi använder prylarna, utan också om vilka prylar vi faktiskt väljer att äga. Kort och gott att köpa saker av ’rätt’ anledning, det vill säga inte för att ’alla andra’ har dem – utan snarare för att vi genuint har ett behov av dem.

Mobilen – en vardagshjälte eller en riktig tidstjuv? Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.