Både jul och påsk är riktiga godishögtider. Och det kan lätt bli för mycket av det goda. Men vi kan enkelt göra godiset nyttigare och minst lika gott som originalet. Testa Sandra Junhammars rocky road med hälsosam mörk choklad och bland annat nötter och torkad frukt.
Jag har alltid varit förtjust i rocky road. Sött möter salt, samtidigt som en massa spännande konsistenser samsas i ett lent chokladtäcke – mums! ♥
Idag tänkte jag dela med mig av en lite ‘vuxnare’ och mer hälsosam variant. Istället för mjölkchoklad, kakor och marshmallows, innehåller min rocky road bland annat nötter, torkad frukt och riktigt mörk choklad. Försvinnande gott och samtidigt snabbt och enkelt att laga! Perfekt med andra ord.

Foto: Sandra Junhammar
Ingredienser:
250 g mörk choklad* (minst 70%)
1 rågad dl kokosolja
2 dl valfria nötter, tex. rostade hasselnötter och salta jordnötter
½ dl gojibär + ev. till topping
½ dl russin
1 dl cornflakes/puffat ris/smulade dinkel- eller riskakor
ev någon nypa salt (behövs inte vid saltade nötter)
Till topping: kokosflingor, rivet skal (zest) från apelsin/clementin, gojibär
Gör så här:
Smält kokosoljan på ett vattenbad. Bryt/hacka chokladen i bitar och rör ner i den smälta kokosoljan, rör om då och då. Hacka nötterna grovt och bryt eventuella dinkel-/riskakor i mindre bitar. När all choklad är smält, blanda i resterande ingredienser. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper alternativt i små kakformar. Toppa med gojibär. Låt chokladmassan svalna/stelna något i kylskåp innan du toppar med kokosflingor och apelsinzest. Skär i lagom stora bitar och njut! Förvaras i en burk med tätslutande lock i kylskåp. Ta fram precis före servering.
* Välj gärna choklad av fin kvalité. För vegansk rocky road, välj vegansk choklad.

Foto: Sandra Junhammar
Jag tycker att det blev väldigt fint att göra rocky road i kakformar! ♥
Se dock till att formarna är så pass små att man kan stoppa in hela biten i munnen på en gång, annars riskerar man att bli väldigt kladdig om fingrarna… (Mina blev i största laget)
Självklart går det att variera receptet efter tycke och smak! Russinen skulle tex gå att byta ut mot tranbär, mullbär eller torkade aprikoser, och nötterna mot exempelvis mandel. Eller varför inte välja smaksatt choklad?

Självporträtt. Foto: Sandra Junhammar
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.