Nationell polisinsats efter våldsdåden
Stefan Hector, operativ chef på Noa, ska leda arbetet för den nationella särskilda händelsen som polisen fattat beslut om, men anledning av flertalet grova våldsdåd på kort tid. Foto: Claudio Bresciani/TT-arkivbild


Polisen har utlyst en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd, där bland annat en 15-årig pojke i helgen sköts till döds i Malmö.

Beslutet är fattat av Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa) och arbetet ska ledas av Stefan Hector, operativ chef på Noa.

Enligt Hector har polisen fyra mål som man vill uppnå på medellång sikt. Sprängningar och skjutningar i gängmiljö ska reduceras avsevärt, antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras, antalet beslag av vapen och sprängämnen ska öka och allmänhetens trygghet ska öka.

Samtidigt menar Hector att problemet inte är lätt att lösa.

– Det finns ingen lätt lösning på komplexa problem. Polismyndigheten påverkar fenomen i samhället, vi styr dem inte, säger han under en presskonferens.

Vid en särskild händelse får kommenderingschefen stor makt, med snabba beslutsvägar och ökade befogenheter att exempelvis fördela om poliser.

(TT)