Kriminolog jämför Sverige med krigszoner
Hittills i år har Sverige drabbats av 102 sprängdåd där polisens nationella bombskydd har kopplats in. Foto: Epoch Times-arkrivbild


En våg av sprängdåd har på sistone drabbat Sverige. Kriminologen Amir Rostami säger till DN att det saknar motstycke i Europa.

– Vi måste tyvärr söka oss till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet, säger han till tidningen.

Han säger att han varit i kontakt med polisen i länder i Europa och i Nordamerika, och enligt honom finns det ingen där som känner igen den utveckling som Sverige har.

I veckan drabbades Malmö av tre sprängningar under loppet av ett dygn. På söndagen vid 18-tiden hittades ett misstänkt föremål på Fagerstagatan i stadsdelen Annelund i Malmö. Polisens nationella bombskydd kopplades in och konstaterade att det rörde sig om en sprängladdning.

De senaste två månaderna har det varit ett trettiotal sprängdåd i Sverige. Hittills i år har det skett 102 sprängningar i landet där polisens nationella bombskydd har kopplats in. Det är nästan en tredubbling jämfört med motsvarande period förra året, enligt DN.

– Om man även jämför med andra länder i Europa och världen som är på samma utvecklingsnivå sticker vi ut, sade Ylva Ehrlin, analytiker på nationella bombskyddet, till TT på fredagen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.