loadingNässlan är allmän i nästan hela Sverige. Den bränns som bekant vid beröring, men brännämnena försvinner efter torkning och förvällning. Foto: Jenny Ljungkvist
Nässlan är allmän i nästan hela Sverige. Den bränns som bekant vid beröring, men brännämnena försvinner efter torkning och förvällning. Foto: Jenny Ljungkvist
Mat

Nässelsäsongen har börjat

Jenny Ljungkvist

Vill du ha ett bra kosttillskott ska du ge dig ut i skog och mark och börja plocka nässlor. De innehåller mer näringsämnen än spenat och hjälper att stärka kroppen.

Våren är i full gång och nu har de första nässelskotten skjutit upp ur marken. Fulla av bland annat C-vitamin och järn kan de ge ett extra näringstillskott till vintertrötta kroppar. Nässlan kan plockas i hela Sverige förutom i norra Norrland och den växer i kulturpåverkad, kväverik mark.

Den har sedan länge använts som en ätlig växt och förr i tiden användes nässlan bland annat som ett kosttillskott under svälttider. Nässlans fibrer har också använts som ett sätt att tillverka tyg, så kallat nätteltyg. Tyget var tunt och glansigt och ansågs lyxigt. På 1600-talet och 1700-talet odlades nässlor i speciella nässelgårdar och användes sedan till tygtillverkning. Så långt tillbaka som på stenåldern användes nässlans fibrer till att tvinna och knyta ihop fisknät. Den ansågs också vara ett medicinskt universalmedel och sades bota diverse åkommor, bland annat skörbjugg.  

Förr användes även torkade nässlor som näringsrikt foder till djur. Kor som åt hö blandat med nässlor ansågs ge bättre och fetare mjölk. Nässelfrön gavs också till höns eftersom man upplevde att de då värpte godare ägg. Även hästar bjöds på nässelfrön.

Någon som sedan lång tid tillbaka känt till nässlans fördelar är Lei Wang som är kinesisk läkare. Från april och ända fram till oktober passar hon på att samla in och på olika sätt förvara växten.

 – Nässlan är min stora favorit och jag tycker mycket om att plocka den, säger Lei.

– Den är nyttigare än spenat och en av fördelarna är att den finns på flera olika platser. När man väl hittat ett ställe kan man plocka där under hela säsongen. Man klipper av nässeltopparna och sedan kommer det fram nya, fräscha sidoskott. På så sätt har man hela tiden tillgång till nya skott, förklarar Lei.

Nässlor innehåller bland annat C-vitamin och järn. Foto: Jenny Ljungkvist

På vilket sätt kan den hjälpa kroppen enligt traditionell kinesisk medicin? 

– I kinesisk medicin talar vi om balans mellan yin och yang, säger Lei. 

– Nässlan stärker till exempel yang-funktionen och i nässlan finns många ämnen som kroppen behöver. Den innehåller bland annat mycket järn och C-vitamin. Nässlan är också kopplad till mjälten och lungorna, och stärker dessa. Den hjälper matsmältningen och ger energi. Dessutom hjälper den till att rena och stärka kroppen och är till exempel bra för de som har allergier. Just nu har många människor pollenallergi och för dem är det jättebra att äta nässlor. Många människor har hudproblem. Den är också bra mot detta, på grund av sina renande effekter, säger Lei.

– Nässlan passar för nästan alla, eftersom den är mild och inte så stark. Den är också bra för de som är hårda i magen, då den sätter igång tarmarna.

Hur används nässlor? 

– Jag brukar förvälla nässlorna en stund tills de blir mjuka. Sedan kan de användas på samma sätt som spenat. Jag använder dem i grytor, pajer, pannkakor, smoothies och som fyllning i till exempel jiaozi (kinesiska dumplings). Det är också jättegott att göra nässelsoppa, säger Lei.

För att ha tillgång till dem under hela året fryser Lei in små portioner av hackade och kokade nässlor i påsar. Hon torkar dem också. De torkade nässlorna kan smulas och användas som ett näringsrikt kosttillskott i mat och bröd. Man kan dessutom göra ett eget nässelpulver genom att mixa de torkade nässlorna.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Om nässlan

Den höga halten av C-vitamin i nässlan gör att dess järn lättare kan tas upp av kroppen

Tillhör en av våra mest näringsrika växter

Finns i nästan hela världen

Den är flerårig och kan bli 50-150 cm hög

Blommar i juli till augusti

Hela växten har brännhår som försvinner vid förvällning

Nässelvatten kan användas till gödsel

Kan användas till växtfärgning

Användes förr mot skallighet

Förr användes nässlans rot även till att färga påskägg

Heter urtica dioica på latin

Dess engelska namn är common nettle

Källa: NE och Svenska örtasällskapet

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingNässlan är allmän i nästan hela Sverige. Den bränns som bekant vid beröring, men brännämnena försvinner efter torkning och förvällning. Foto: Jenny Ljungkvist
Nässlan är allmän i nästan hela Sverige. Den bränns som bekant vid beröring, men brännämnena försvinner efter torkning och förvällning. Foto: Jenny Ljungkvist
Mat

Nässelsäsongen har börjat

Jenny Ljungkvist

Vill du ha ett bra kosttillskott ska du ge dig ut i skog och mark och börja plocka nässlor. De innehåller mer näringsämnen än spenat och hjälper att stärka kroppen.

Våren är i full gång och nu har de första nässelskotten skjutit upp ur marken. Fulla av bland annat C-vitamin och järn kan de ge ett extra näringstillskott till vintertrötta kroppar. Nässlan kan plockas i hela Sverige förutom i norra Norrland och den växer i kulturpåverkad, kväverik mark.

Den har sedan länge använts som en ätlig växt och förr i tiden användes nässlan bland annat som ett kosttillskott under svälttider. Nässlans fibrer har också använts som ett sätt att tillverka tyg, så kallat nätteltyg. Tyget var tunt och glansigt och ansågs lyxigt. På 1600-talet och 1700-talet odlades nässlor i speciella nässelgårdar och användes sedan till tygtillverkning. Så långt tillbaka som på stenåldern användes nässlans fibrer till att tvinna och knyta ihop fisknät. Den ansågs också vara ett medicinskt universalmedel och sades bota diverse åkommor, bland annat skörbjugg.  

Förr användes även torkade nässlor som näringsrikt foder till djur. Kor som åt hö blandat med nässlor ansågs ge bättre och fetare mjölk. Nässelfrön gavs också till höns eftersom man upplevde att de då värpte godare ägg. Även hästar bjöds på nässelfrön.

Någon som sedan lång tid tillbaka känt till nässlans fördelar är Lei Wang som är kinesisk läkare. Från april och ända fram till oktober passar hon på att samla in och på olika sätt förvara växten.

 – Nässlan är min stora favorit och jag tycker mycket om att plocka den, säger Lei.

– Den är nyttigare än spenat och en av fördelarna är att den finns på flera olika platser. När man väl hittat ett ställe kan man plocka där under hela säsongen. Man klipper av nässeltopparna och sedan kommer det fram nya, fräscha sidoskott. På så sätt har man hela tiden tillgång till nya skott, förklarar Lei.

Nässlor innehåller bland annat C-vitamin och järn. Foto: Jenny Ljungkvist

På vilket sätt kan den hjälpa kroppen enligt traditionell kinesisk medicin? 

– I kinesisk medicin talar vi om balans mellan yin och yang, säger Lei. 

– Nässlan stärker till exempel yang-funktionen och i nässlan finns många ämnen som kroppen behöver. Den innehåller bland annat mycket järn och C-vitamin. Nässlan är också kopplad till mjälten och lungorna, och stärker dessa. Den hjälper matsmältningen och ger energi. Dessutom hjälper den till att rena och stärka kroppen och är till exempel bra för de som har allergier. Just nu har många människor pollenallergi och för dem är det jättebra att äta nässlor. Många människor har hudproblem. Den är också bra mot detta, på grund av sina renande effekter, säger Lei.

– Nässlan passar för nästan alla, eftersom den är mild och inte så stark. Den är också bra för de som är hårda i magen, då den sätter igång tarmarna.

Hur används nässlor? 

– Jag brukar förvälla nässlorna en stund tills de blir mjuka. Sedan kan de användas på samma sätt som spenat. Jag använder dem i grytor, pajer, pannkakor, smoothies och som fyllning i till exempel jiaozi (kinesiska dumplings). Det är också jättegott att göra nässelsoppa, säger Lei.

För att ha tillgång till dem under hela året fryser Lei in små portioner av hackade och kokade nässlor i påsar. Hon torkar dem också. De torkade nässlorna kan smulas och användas som ett näringsrikt kosttillskott i mat och bröd. Man kan dessutom göra ett eget nässelpulver genom att mixa de torkade nässlorna.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Om nässlan

Den höga halten av C-vitamin i nässlan gör att dess järn lättare kan tas upp av kroppen

Tillhör en av våra mest näringsrika växter

Finns i nästan hela världen

Den är flerårig och kan bli 50-150 cm hög

Blommar i juli till augusti

Hela växten har brännhår som försvinner vid förvällning

Nässelvatten kan användas till gödsel

Kan användas till växtfärgning

Användes förr mot skallighet

Förr användes nässlans rot även till att färga påskägg

Heter urtica dioica på latin

Dess engelska namn är common nettle

Källa: NE och Svenska örtasällskapet

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024