Dags att plocka ramslök
I fuktiga lövskogar trivs den eftertraktade ramslöken bäst och kan sprida sig till ett mycket stort område, där den återkommer år efter år. Foto: Jenny Ljungkvist


Bor man vid ett område där ramslök växer är det dags att ge sig ut och plocka. Ramslöken kan, förutom att smaksätta maten, ge en injektion av nyttiga mineraler och vitaminer. 

I näringsrik, fuktig och gärna kalkrik mark trivs och frodas ramslöken. På vissa platser blir marken helt täckt av en matta med gröna, långsmala blad som sprider en tydlig lökdoft omkring sig. Doften och smaken påminner om vitlök och därför kallas löken även ”skogens vitlök”. Bäst är att plocka bladen innan lökens blommor slår ut, eftersom den under och efter blomningen tappar en del av sin smak.

Den kinesiska läkaren Lei Wang har i många år plockat ätbara växter från naturen och använder gärna bland annat ramslök i sina sallader och tillsammans med nässlor. 

Flera bra egenskaper

Ramslöken har flera bra egenskaper som kan hjälpa kroppen på olika sätt, berättar Lei.  

I kinesisk medicin används mat för att balansera kroppen. På kinesiska har tecknen för mat och medicin samma ursprung. Man talar om yin och yang och att allt vi äter har en karaktär. Mat kan till exempel vara värmande eller kylande. Den är också relaterad till olika organ och kan på olika sätt stärka kroppen.

På vilket sätt kan ramslök hjälpa kroppen enligt traditionell kinesisk medicin? Ramslöken är kopplad till njurarna och stärker njurarnas yang säger Lei. Den är till exempel bra för de som har svag njurfunktion. Några tecken på att du behöver stärka njurarna kan vara att du har kalla händer och fötter, är trött i ryggen och kanske behöver kissa ofta på natten. Då kan ramslök hjälpa till att stötta njurarna. 

Även årstider har en relation till de olika organen och våren är specifikt kopplad till levern. På våren brukar en del människor vara deprimerade och levern kan då ha ett försämrat flöde. Ramslöken bidrar till att bilda chi (energi) i levern och öka flödet. På så vis får kroppen en bättre inre balans och man känner sig mer harmonisk, menar Lei. 

– För de som bär på infektioner kan ramslöken också verka stärkande. En ytterligare positiv egenskap hos ramslök är att den får igång magen och hjälper på så sätt de som är hårda i magen. 

Foto: Jenny Ljungkvist

Mycket näringsrik

Men, fortsätter Lei, den passar inte alla. De som har underskott av yin ska inte äta ramslök. Det kan till exempel gälla människor med övergångsbesvär. De som känner sig svettiga och varma och som är torra i munnen. Eller de som ammar. De ska inte heller äta ramslök eftersom den är för stark för dem.

Hur används ramslöken? 

– Försök att tillaga den så lite som möjligt för att behålla näringen. 

Ramslöken är mycket näringsrik och innehåller bland annat C-vitamin, mineraler och proteiner. Vid upphettning kan en del av näringen försvinna.

– Du kan till exempel använda den som den är i sallader. Om du vill tillaga den så kan du enkelt göra en omelett med hackad ramslök i. Jag brukar också blanda och använda ramslök med till exempel nässlor. Då blir de mycket goda. Ramslöken är ett utmärkt sätt att ge smak till maträtter, säger Lei. 

Många gör en smakrik pesto av den, medan andra väljer att smaksätta till exempel smör med de finhackade bladen.

Det finns olika sätt att förvara ramslök på. I kylskåp håller den sig inte länge men den går däremot fint att frysa in, hel eller i bitar. Ramslöken går också att torka för att användas som krydda i till exempel salt. 

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Fakta

Om ramslöken

Kan vara förvillande lik liljekonvalj, men ramslökens kännetecken är att den har tunnare blad och luktar lök vid gnuggning.

Den har små, vita och stjärnliknande blommor.

Blommar i maj–juni.

Man kan lägga in de gröna bären och göra ramslöks-kapris. 

Sägs vara antibakteriell.

Är flerårig och kan bli 15–45 cm hög.

Växer rikligt på bland annat Kinnekulle och Gotland.

Kan hackas i små bitar och läggas in i olja.

Är fridlyst i Blekinge.

Heter allium ursinum på latin.

Går att odla i fuktig miljö.

Källor: NE, www.landleyskok.se, www.dagsattplocka.se, www.plantagen.se