Migrationsverket kände till om rymningen i förväg


På torsdagsmorgonen lyckades tre personer rymma från Migrationsverkets förvar i Kållered. Myndigheten kände dock till om fritagningsförsöket i förväg. Man kallade därför in extra väktare. Men det hjälpte inte, skriver man i ett meddelande på sin webbsida.

Tre personer rymde från förvaret i Kållered på torsdagen. Männen tog sig ut efter att någon från utsidan krossat ett fönster med hjälp av en yxa. Personerna är fortfarande försvunna och efterlysta, skriver Migrationsverket.

Sammanlagt var det fyra män som tog sig ut genom rutan. Tre av dem avvek men den fjärde mannen omhändertogs och återfördes till förvaret.

– Vi ser väldigt allvarligt på varje rymning, och vi arbetar kontinuerligt med säkerhetsfrågorna. Våra nya förvarsenheter i Flen har ett fem meter högt stålstaket kring området, och det är ett sätt att minska risken för fritagningsförsök utifrån, säger Migrationsverkets presschef Per Ek.

Migrationsverket skriver att man fick in uppgifter på onsdagen om att fritagningsförsök skulle äga rum. Man kallade därför in extra väktare till förvaret, ”men dessa åtgärder visade sig inte vara tillräckliga”, skriver myndigheten i meddelandet.

I år har ett 30-tal personer rymt från Migrationsverkets förvar. I april rymde 14 personer från förvaret i Kållered. Förra året rymde 23 personer. 2016 rymde 30 personer från Migrationsverkets förvar.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, riktade hård kritik mot den uppmärksammade rymningen på torsdagen. Till Expressen sade han att man inte kan ”ha svängdörrar på vare sig förvar eller fängelser” och han menar att ”både Migrationsverket och Kriminalvården måste förstärka sitt säkerhetsarbete”.

Enligt Billström ska det inte vara möjligt att kunna avvika från Migrationsverkets förvar.

– Där sitter människor som fått beskedet att de inte får vistas i Sverige. De vistas här olagligt och de ska lämna Sverige, säger han till tidningen.

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Val 2018 – Flyktingpolitik