Många felaktiga munskydd stoppades i tullen
Tullen stoppade många felaktiga munskydd under det gångna året. Många av dessa visade sig komma från Kina. Foto: Tullverket


Under det gångna året stoppade tullen miljontals munskydd, testkit och andra sjukvårdsprodukter. Detta då man bedömde att produkterna var osäkra. Det visar Tullverkets årsredovisning som nu har överlämnats till regeringen.

– Vi har hanterat ovanligt stora volymer av framför allt munskydd under pandemin. Förra året stoppade vi nästan sju miljoner produkter som vi bedömde inte uppfyllde kraven på produktsäkerhet, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverkets kontrollavdelning, i ett uttalande.

– Året innan, 2019, stoppade vi totalt 51 000 produkter inom alla kategorier. Så det har varit en rejäl ökning.

De nästan sju miljoner skyddsprodukterna stoppades av tullen för ytterligare kontroll av andra myndigheter. Av dessa var det drygt 330 000 artiklar som sedan fick importförbud.

Undermålig skyddsutrustning

Det rör sig främst om produkter kopplade till pandemin, exempelvis munskydd, visir, testkit, skyddshandskar och annan skyddsutrustning. Enligt Tullverket förstörde man omkring 225 000 av dessa artiklar. Det handlade framför allt om olika typer av munskydd och masker som inte uppfyllde säkerhetskraven.  

– Genom vårt kontrollarbete och samverkan med andra myndigheter har vi sett till att undermålig skyddsutrustning stoppats från att spridas på den svenska marknaden, säger Anna-Lena Heinänen.

– Det kan förstås väcka frågor att vi stoppar produkter som efter ingående kontroll bedöms som säkra. Men när det gäller skyddsutrustning måste vi vara extra noggranna. Här handlar det om människors liv och hälsa.

På fredagen lämnade Tullverket in sin årsredovisning, som beskriver myndighetens uppdrag och resultat för 2020, till regeringen.

– Trots att 2020 var ett väldigt annorlunda år så presterade vi goda resultat. Handeln, resandet och varuflödena förändrades men vi ställde om och gjorde fler kontroller än föregående år, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Problem med masker från Kina

I somras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att ett tiotal kommuner och ett flertal regioner i Sverige hade köpt in andningsskydd som var undermåliga och hade vilseledande säkerhetsdokumentation. De flesta av maskerna var tillverkade i Kina.

Flera länder runt om i Europa, däribland Belgien, Litauen och Nederländerna, har också haft problem med munskydd från Kina som har varit bristfälliga.

I december avslöjade SVT i samarbete med den internationella grävredaktionen OCCRP att Socialstyrelsen, Försvarsmakten och Sveriges kommuner och regioner, SKR, hade köpt in munskydd från fabriker i Kina som misstänks för tvångsarbete.

Många länder som Spanien, Slovakien och Storbritannien har också haft problem med testkit från Kina som har fungerat dåligt.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.