Malmöbor chockade av brutalt mord på kvinna
Malmöbon Berndt Carpenton ställer ner ett ljus på minnesplatsen på Sergels väg i Malmö. Inte långt därifrån sköts en kvinna i 30-årsåldern ihjäl på öppen gata på måndagsförmiddagen. Foto: Johan Nilsson/TT


Kvinnan ska ha hållit ett barn i sin famn när hon sköts ihjäl på öppen gata i Malmö.

Boende i området är chockade.

– Det är så sorgligt. Jag tänkte på det lilla barnet som ska få växa upp utan sin mamma, säger Malmöbon Berndt Carpenton.

Gravljus formar ett hjärta på marken utanför gatuköket på Sergels väg i Malmö. Innanför ligger blombuketter och fotografier på den kvinna i 30-årsåldern som sköts ihjäl på måndagsförmiddagen. Enligt vittnen till flera medier hade hon ett barn i famnen.

– Jag blev så rörd, missmodig och tagen när jag hörde vad som hänt, säger Berndt Carpenton, som ställer ner ett ljus som det står "kram" på.

"Helt förfärligt"

Han och många andra boende i Ribersborgsområdet är chockade efter den brutala dödsskjutningen på öppen gata. På väg hem från sitt dagliga morgondopp i Öresund stannar Theresa Benér – liksom många andra – till framför minnesplatsen.

– Det är helt förfärligt. Vi tycker ju att det här är någon sorts trygghetsghetto i den här staden egentligen och därför tror jag att det blir väldigt chockerande för alla. Jag har en granne som har barn som går i skolan här intill. Barnen var väldigt rädda och ställde massor av frågor, säger hon.

Theresa Benér säger att mordet var en chock. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen har fått tag i ett misstänkt mordvapen. En man, född 1999, är anhållen misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott, men åklagare och polis är förtegna kring huruvida mannen har varit på brottsplatsen eller om det var han som hade det misstänkta mordvapnet. Polisen känner till honom sedan tidigare.

– Rubriceringen medhjälp indikerar ju att det finns andra gärningsmän eller gärningsman, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist på en pressträff.

Mattias Sigfridsson, biträdande chef för Malmö polisområde, och vice chefsåklagare Anna Palmqvist under pressträff om dödsskjutningen av en kvinna i 30-årsåldern i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Pappan målsägande

Förutom den mördade kvinnan och barnet ska även en man ha varit på brottsplatsen. Anna Palmqvist vill inte säga något om relationen mellan de tre, men på en direkt fråga om pappan till barnet är målsägande i fallet svarar åklagaren ja.

– Vi har en god bild av de personer som är inblandade, men det finns mycket arbete kvar för att få hela bilden, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Det finns gott om vittnen till dödsskjutningen, men polisen kan inte uttala sig om någon annan än kvinnan var den egentliga måltavlan. Inte heller om rättshjälp har begärts från andra länder.

– Det är alldeles för tidigt för oss att välja någon form av motivbild eller spekulera. Vi utreder händelsen brett, säger Sigfridsson.

Runt 45 minuter efter mordet larmades polisen om en bilbrand cirka tre kilometer från skjutningen.

– Vi tror inte att det är slumpen att den här bilen brinner. Däremot är det alldeles för tidigt att säkert säga att de här händelserna har ett samband, säger Sigfridsson.

Hörde skotten

Det var många människor i rörelse i området när kvinnan sköts ihjäl. Jonas Christofferssons bonusson stod och pumpade sin cykel runt hörnet när han hörde att skott avlossades. Egentligen skulle han ha varit i skolan, men han hade varit hemma för att lämna sin gymnastikväska.

– Han cyklade sedan åt andra hållet, för han blev rädd. Men så skulle han möta en kompis och cyklade förbi här på Sergels väg och då ser han kvinnan ligga på marken, säger Jonas Christoffersson.

Jonas Christoffersson på platsen där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds på öppen gatan i stadsdelen Ribersborg i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

När tonårspojken kommit tillbaka till skolan pratade han med lärare om vad han hade upplevt och kuratorn kopplades in.

– Han var ju verkligen skakad i går. Vi har snackat mycket om det och tog det lugnt hela dagen, säger Jonas Christoffersson.

(Daniel Kihlström/TT)