Lotta Gröning: Valrörelsen missade väljarna

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv

Socialdemokraternas ökning med två procent i väljarstöd är Magdalena Anderssons förtjänst. En kvinnlig statsminister är unikt i Sveriges politiska historia. Foto: Bilbo Lantto


Med valrörelsen bakom oss är det dags att analysera vad som verkligen hände. Partistrategerna som drog upp sina planer för valrörelsen visste för lite om vad folket ute i landet ville och tänkte. Partiernas ledningsgrupper visste inte bättre. Budskapen rimmade därför illa. Politikens misslyckande blev tydligt i och med de skenande bränsle- och elpriserna. Lotta Gröning reder ut begreppen.


Vad var det egentligen som hände i valrörelsen? Så här i efterhand bör 2022 års valrörelse gå till historien som ett bevis på hur fjärmade politikerna är från sina väljare. Valrörelsen drogs upp av partistrateger utan folklig förankring, givetvis under medverkan av partiernas ledningsgrupper. Glappet mellan väljarna och de folkvalda var uppenbart. Resultatet blev ett polariserat land, med röda partiers majoritet i städerna och blå majoritet på landsbygden.

Löftena kom före valrörelsen inte när de behövdes som bäst. Åtgärderna mot de höga elpriserna är ett sådant exempel, stödet till hushållen hjälpte inte länge med de skenande priserna. Människor fick rådet att ha 50 000 kronor i buffert för att klara räkningarna. Är det ens ett moraliskt riktigt råd? Det är politikerna som skapat turbulensen och krisen på elmarknaden. När får vi uppleva en regering som tar ansvar för sina handlingar?

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!