Konst: En dag med Michelangelo i marmorbrottet

Michelangelo: Anskaffande av marmor

De ställen där marmorn brutits kan tydligt ses på den här bilden över Carraras marmorbrott i norra Italien. Foto: Shutterstock


Michelangelo Buonarroti var en av de största italienska renässanskonstnärerna. Han var en storhet inte bara på grund av de konstverk han skapade utan också på grund av vad han var villig att utstå för att skapa dem. Arbetet kunde vara mycket riskfyllt.


En av de saker Michelangelo utsatte sig för var farorna i marmorbrotten i de italienska bergen, där konstnärer hämtade marmor till sina skulpturer. De flesta konstnärerna kom till stenbrotten och valde ut den marmor de ville ha och reste sedan därifrån.

Michelangelo stannade dock ibland kvar vid stenbrottet och hjälpte arbetarna under det farliga och svåra arbetet med att separera marmorblocken från berget, och han såg till att marmorn kom säkert fram till botten av stenbrottet varifrån den skulle skeppas till Rom eller Florens.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!