Liga stal från äldre – döms till fängelse och utvisning
En kvinna och en man dömdes nyligen till fängelse och utvisning efter att ha begått systematiska stölder mot äldre runt om i Sverige. Foto: Epoch Times-arkivbild


En liga har riktat in sig på att stjäla från äldre i matbutiker runt om i Sverige. Tidigare har två män dömts. Nu döms ytterligare en man och kvinna till fängelse och utvisning, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Det var hösten 2015 som de fyra personer började begå de systematiska stölderna när äldre var och handlade. Brotten har bland annat skett i Växjö, Halmstad och Falkenberg.

Omfattande utredning

En omfattande utredning har pågått i flera år. Sammanlagt rör det sig om 45 åtalspunkter och över 320 misstankar i utredningen.

Beatrice Damirjian började utreda det första brottet i oktober 2015. De misstänkta hamnade på övervakningskameror men personerna gick inte att identifiera. Men av en slump såg hon gärningsmännen på bild när hon tittade på TV3:s program, ”Efterlyst”.

– Där visade de bilder på en stöld som hade ägt rum i Södertälje och jag såg att det var samma gärningsmän som ingick i utredningen jag arbetade med. Då förstod jag också att brotten i Falkenberg ingick i en större serie av brott över hela landet, säger hon i pressmeddelandet.

En av männen greps i februari 2016. Våren samma år dömdes han till tre års fängelse och utvisning i tio år. Sedan uppdagades det att han har varit med i konstellationen från 2015 varpå han i mars 2018 dömdes till ytterligare två års fängelse. Våren 2018 dömdes ytterligare en man till tre års fängelse och utvisning i tio år.

I oktober dömdes en man och en kvinna till fyra respektive fem års fängelse och utvisning i tio år, bland för annat grov stöld och grovt bedrägeri.

Brotten har ofta skett i matbutiker där tillvägagångssättet har varit att distrahera den äldre och sedan stjäla plånboken.

– De har använt olika sätt för att komma över kort och koder. Den här gruppen har arbetat tillsammans och det har alltid varit kvinnan som distraherat och medan en av männen hållit vakt så har den andre stulit plånboken, säger Damirjian.

”Riktigt fula brott”

På övervakningsfilmerna har polisen sett att den dömda kvinnan hade distraherat kassörskan när en äldre person knappade in sin kod vid betalning med kort. Sedan har en av gärningsmännen tittat på koden och sedan har man stulit kortet. Därefter har de tagit ut pengarna i bankomater. I vissa fall har de genomfört köp i butiker med de stulna korten.

Flera av de äldre har uppgett att de har blivit av med sina plånböcker samtidigt som de har fått sina konton tömda på pengar. Vid ett tillfälle blev en person av med över 40 000 kronor.

Vid rättegångarna har de äldre berättat att de har blivit kränkta av att bli bestulna. Samtidigt har det lett till osäkerhet för dem, vilket inneburit att de har varit rädda och får ångest när de ska gå och handla själva.

– Några målsäganden har börjat gråta vid förhören i tingsrätten, trots att det gått fyra år. Så hårt har de drabbats. Detta tycker jag är grund nog till att aldrig ge upp i dessa ärenden, det är riktigt fula brott som de här personerna har utsatt de äldre för, säger Beatrice Damirjian. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.