Internationell liga tros ligga bakom flera fall av stölder i Mellansverige
Polisen har gripit en man som misstänks ingå i en internationell stöldliga. Foto: Epoch Times-arkivbild


För två veckor sedan gjorde polisen ett tillslag i en hyrd lagerlokal i Hallstahammar. Man hittade bland annat flera fyrhjulingar och minigrävare som tros vara stulna. En man från Litauen häktades på fredagen i samband med händelsen och polisen misstänker att han ingår i en internationell stöldliga.

I början av oktober stoppade polisen en bilist i närheten av Köping. Vid kontrollen av fordonets släp visade det sig vara stulet. En man greps och misstänks för stöld.

Misstänks för häleri

Senare gjorde man ett tillslag i centrala Hallstammar där man hittade fyra fyrhjulingar, två minigrävare, två elverk och en båt som misstänkts vara stulna. Det skriver polisen på sin hemsida.

Ägarna till det misstänkta stöldgodset återfinns bland annat i Norrköping, Trosa, Surahammar och Västerås. Polisen misstänker därför att det handlar om personer som har opererat i Mellansverige och att det rör sig om en internationell liga som riktar in sig på stölder av varor som har högt värde.

Enligt VLT hyrs lagerlokalen ut till den litauiske mannen som är häktad på sannolika skäl misstänkt för häleri.

– Den här mannen ska ha hyrt ett garage och en bostad i Hallstahammar. Vid den adress där han har sin bostad finns det också företagslokaler. I anslutning till där han har bott har man hittat, både i ett garage och utomhus, egendom som är stulen på flera olika platser i Sverige, säger Kammaråklagare Arek Nowak till tidningen.

Under häktningsförhandlingen kommunicerade man via en tolk. Enligt mannens försvarare nekar mannen till brott och menar att han har hyrt ut lokalen till en bekant i andra hand, skriver VLT.

Jobbar allt mer professionellt

De internationella stöldligorna jobbar allt mer professionellt. Med hjälp av så kallade ankarpersoner får ligorna hjälp med boende, bilar och förvaring av stöldgods, rapporterar P4.

– Det är betydligt mer professionellt än det var tidigare, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst AB, till radion.

I september grep polisen en utländsk liga bestående av tolv personer misstänkta för stölder och inbrott runt om i Hälsingland. Vid en kontroll av fyra fordon upptäckte polisen en stor mängd gods som misstänks vara stulna. Enligt Hela Hälsingland var sällskapet i bilarna på väg till Bulgarien.

Samtliga misstänkta har försatts på fri fot men är fortsatt misstänkta för brott. Enligt åklagaren släpptes dem eftersom det är svårt att avgöra vem som har gjort vad, vilket innebär att det är svårt att styrka brott.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.