Polisen: 90 procent av bilstölder begås av utländska ligor
Polisen beräknar att 90 procent av stölder av bildelar begås av utländska ligor. Foto: Epoch Times-arkivbild


90 procent av stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige begås av utländska ligor, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit del av en rapport från polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

”Ett jättestort problem”

Stölder av bildelar är något som särskilt har ökat det senaste halvåret.

– Det är ett jättestort problem det här, säger Robert Loeffel, på polisen i region Syd, till DN.

I oktober rapporterade P4 Västmanland att 14 bilar av märkena BMW och Mercedes-Betz under loppet av några dagar utsattes för stölder i Västmanland. Bland har tjuvarna stulit rattar och teknisk utrustning. Polisen misstänker att det rör sig om specialiserade utländska ligor.

Polisen beräknar också att hälften av bostadsinbrotten begås av utländska ligor.

Stöldgods till ett värde av två miljarder kronor lämnar varje år Sverige. Det visar uppskattningar från försäkringsbolag och branschorganisationen Larmtjänst, enligt Lokaltidningen.se.

Polska och litauiska ligor dominerar

Tidningen skriver att det framför allt är polska och litauiska ligor som dominerar vad gäller stölder av bildelar, maskiner och verktyg.

Nyligen häktades en man från Litauen efter att polisen gjort ett tillslag i en hyrd lagerlokal i Hallstahammar, något som Epoch Times rapporterade om. Man hittade bland annat fyrhjulingar och minigrävare som tros var stulna. Polisen misstänker att han ingår i en internationell stöldliga som riktar in sig på varor som har högt värde.

Tullen stoppar sällan ligorna eftersom man prioriterar att kontrollera fordon som kommer in i Sverige.

Tidigare har SVT rapporterat att Tullverket använder omkring två procent av tiden på utgående kontroller. Ofta rör det sig då om att man på förhand har fått in tips om att kontrollera ett visst fordon.

Samtidigt har Tullverket inte befogenheter att gripa någon vid gränskontrollerna om man misstänker att någon försöker smuggla ut stöldgods, och man måste därför tillkalla polis. Det är dock inte alltid som polisen hinner dit innan färjan avgår. Tullpersonalen måste då låta tjuvarna passera ur landet med stöldgodset.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.