”Den vänligaste överlever” väger tyngre än ”den starkaste överlever” i bakteriesamhällen visar ny forskning.
Forskningen avslöjar att bakterier hellre går samman mot externa hot, till exempel antibiotika, än att kämpa mot varandra. Upptäckten är ett viktigt steg mot att förstå komplexa bakterierinteraktioner och utvecklingen av nya behandlingsmodeller för ett brett spektrum av mänskliga sjukdomar och ny grön teknik.
Under ett antal år har forskarna studerat hur kombinationer av bakterier uppträder tillsammans när de befinner sig inom ett begränsat område. Efter att ha undersökt många tusentals kombinationer har det blivit tydligt att bakterier samarbetar för att överleva och att dessa resultat strider mot vad Darwin sade i sina teorier om evolution.
– I det klassiska darwiniska tänkesättet är konkurrens spelreglerna. De bäst lämpade överlever och slår ut de mindre lämpade. Men när det gäller mikroorganismer såsom bakterier, visar våra resultat att det är de mest samarbetsvilliga som överlever, förklarar Søren Johannes Sørensen, professor i mikrobiologi vid Köpenhamns universitet.
Bakterieöverlevnad är lagsport
Genom att isolera bakterier från ett litet majsskal (där de tvingades "kämpa" för utrymme) kunde forskarna undersöka i vilken grad bakterier tävlar eller samarbetar för att överleva. De valde bakteriestammar utifrån deras förmåga att växa tillsammans. Forskare mätte bakteriell biofilm, ett isolerande slemlager som skyddar bakterier mot yttre hot som antibiotika eller rovdjur. När bakterier är friska producerar de mer biofilm och blir starkare och mer motståndskraftiga.
Gång på gång observerade forskarna samma resultat: I stället för att de starkaste konkurrerade ut de andra i biofilmproduktionen lämnade bakterierna utrymme för de svagaste, så att de kunde växa bättre än de skulle ha gjort på egen hand. Samtidigt kunde forskarna se att bakterierna delade upp ansträngande uppgifter genom att stänga av onödiga mekanismer och dela dem med sina grannar.
– Det kan mycket väl vara så att Henry Ford tyckte att han hade kommit på något lysande när han introducerade monteringslinjen och arbetarspecialisering, men bakterier har utnyttjat den här strategin i en miljard år, säger Sørensen med hänvisning till de äldsta kända bakteriefossilerna med biofilm.
– Vår nya studie visar att bakterier organiserar sig på ett strukturerat sätt, fördelar arbete och till och med hjälper varandra. Det betyder att vi kan ta reda på vilka bakterier som samarbetar, och eventuellt vilka som är beroende av ... genom att titta på vem som sitter bredvid vem, säger han.
Helt ensam kontra en del av laget
Forskarna undersökte också vilka egenskaper bakterier hade när de var ensamma jämfört med när de var tillsammans med andra bakterier. Människor diskuterar ofta arbetsplatsen och gruppsamspel, och hur människor inspirerar varandra. Bakterier tar det här ett steg längre när de överlever i små samhällen.
– Bakterierna tar vår förståelse av gruppsamspel och inspiration till en helt annan nivå. De framkallar egenskaper hos sina grannar som annars skulle förbli sovande. På det här sättet kan grupper av bakterier uppvisa egenskaper som inte är möjliga när de är ensamma. När de är tillsammans kan helt nya funktioner plötsligt dyka upp, säger Sørensen.
Artikeln publicerades ursprungligen på Köpenhamns Universitet i Danmark. Återpublicerad via Futurity.org under Creative Commons License 4.0.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.