Med den nya textilavfallslagen var det slut för trasiga strumpor och handdukar i soporna och mängderna textil i insamlingsboxarna har ökat enormt. Myrorna räknar med nästan 13 000 ton som tidigare hamnat i hushållssoporna. En mängd som motsvarar 100 blåvalar.
Att mängden textilavfall ökat märks tydligt hos Myrorna, berättar Matilda Wester som är varuförsörjningschef.
– Det är enorma volymer och det märker vi i våra flöden. Vi har en klädbox någonstans och plötsligt har volymerna i den dubblerats eller mer än det.
Enligt Myrornas beräkning handlar det om nästan 13 000 ton textil som kommit in i avfallssystemet. Det motsvarar 100 blåvalar, eller en över sju kilometer lång konvoj med lastbilar fullastade med kläder.
Färre plagg
Undersökningen tyder på att vi kommer att fortsätta rensa. Sju av tio trodde att de om fem år kommer att äga färre eller lika många klädesplagg som vi gör i dag. Andelen som tycker att de har för många plagg har också minskat.
De flesta, hela 88 procent i undersökningen, känner till textilavfallslagen. Men färre tycker att de fått tydlig information från kommunen om hur det ska gå till.
Tre av fyra tycker inte att de fått tillräcklig information. Matilda Wester berättar att det uppstår förvirring för många i kommuner där all textil ska lämnas på samma ställe.
En konflikt
– Man har sina trasiga strumpor och underkläder och kommer till en klädbox där man tidigare lagt snygga kläder för återbruk. Att man plötsligt ska slänga de trasiga kläderna där också blir en konflikt för många.
För organisationerna som tar emot textilier innebär det mer jobb med att sortera och mindre andel som faktiskt går att sälja vidare. Men Matilda Wester understryker att det finns ett pågående arbete.
– Nu börjar vi ha en ny typ av samtal med kommunerna. Vi kommer att behöva ta flera steg innan vi är i hamn med att återvinna all textil som tidigare låg i soporna.